Пловдив ще бъде домакин на световен винен конкурс за 2016 година

Николина Ангелкова

© Юлия Лазарова

Николина Ангелкова

Пловдив ще бъде домакин на Брюкселския световен конкурс на винопроизводителите за 2016 година, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на официална церемония на тазгодишното издание на престижния винен шампионат в Йезоло, Венеция.


Събитието, което ще се проведе от 29 април до 1 май 2016 година, е сред най-значимите за винената индустрия, се уточнява в съобщението от пресцентъра на Министерството на туризма. Качествата на хиляди вина от цял свят ще бъдат оценени от едни от най-добрите дегустатори.


"В България има над 300 регистрирани винарни, а 21 са в процес на изграждане, като висококачествени български вина могат да се опитат по целия свят.  Ще използваме по-ефективно този ресурс, като актуализираме съществуващите и разработим нови маршрути за винен туризъм", заяви Ангелкова.


Съорганизатори на конкурса в България ще бъдат Националната лозаро-винарска камара, Международен панаир - Пловдив, организаторите от Про Бе Жекс, като подкрепа на събитието ще бъде оказана от Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и община Пловдив.

Ключови думи към статията: