Стачка на машинистите ще парализира жп транспорта в Германия следващата седмица

Стачка на машинистите ще парализира жп транспорта в Германия следващата седмица

© Ralph Orlowski, Reuters

Съюзът на машинистите в Германия (GDL) обяви в неделя седемдневна стачка, която ще започне с товарните влакове в понеделник и ще обхване пътническия трафик във вторник. Синдикатите спорят с немските железници Deutsche Bahn за увеличаване на тяхното заплащане и правото на договаряне, предаде "Ройтерс".


В четвъртък профсъюзът отхвърли новото предложение на Deutsche Bahn, включващо 4.7-процентово увеличение на заплатите на два етапа от 1 юли и еднократно изплащане на 1 000 евро до 30 юни.


Стачката, осмата поредна в спора, ще започне в понеделник в 15:00 (1300 GMT) за товарните влакове и в 2 часа сутринта във вторник за пътнически услуги. GDL иска увеличение на заплатите с 5%, а работната седмица да бъде намалена до 37 часа от 39. Синдикатът иска също правото да преговаря от името на други служители на железниците.




Стачката ще продължи до 9 часа сутринта в неделя, 10 май, обявиха от GDL.


"Синдикатът няма друг избор, освен да обяви стачка", заяви лидерът GDL Клаус Веселски в изявление. Съюзът ще обяви повече подробности на пресконференция в понеделник.


Deutsche Bahn обявиха, че "тази стачка е напълно неуместна и тотално над горната ... Синдикатът ще предизвика огромни вреди на пътниците, Deutsche Bahn и нейните служители, но и на германската икономика".


Предишните стачки миналата година и през последния месец засегнаха милиони хора, които пътуват с влак всеки ден в цяла Германия и нанесоха щети на индустриите, които разчитат на железопътния превоз на товари, като например автоиндустрията, химическите компании и производителите на стомана.


GDL със своите 20 000 членове, и Deutsche Bahn, която има около 200 000 служители, се обвиниха взаимно за прекъсването на преговорите, които доведоха до стачките.


Близо 5.5 млн. пътници ползват железопътната мрежа на Германия всеки ден.


Deutsche Bahn също така превозва около една пета от товарите в Германия, или повече от 620 000 тона на ден. Икономически институти предупредиха, че стачката може да струва на засегнатите фирми около 100 млн. евро дневно.