Австрия иска квоти за бежанци за всяка държава от Европейския съюз

Канцлерът на Австрия Вернер Файман.

© Reuters

Канцлерът на Австрия Вернер Файман.

Австрия иска квота за бежанци за всяка страна в Европейския съюз, за ​​да може да са приемат имигрантите, които пристигат всеки ден в Южна Европа, заяви канцлерът Вернер Файман в интервю за в. "Йостерайх", предаде "Ройтерс"


Файман окачестви като "напълно абсурдена" сегашната система, в която бежанци се очаква да бъдат приети от страната, в която за първи път влизат в ЕС. Това би означавало Малта, Италия и Гърция да приемат всички средиземноморски бежанци, които те не са в състояние да направят, каза той.


"Искам правила за целия ЕС, така че в бъдеще всички 28 страни да се обявяват готови да поемат бежанци в пропорции, свързани с тяхното населението. Трябва да има квота за бежанци за всяка страна", заявява Файман.




"Това естествено важи само за хора, бягащи от война и търсещи политическо убежище. Ние не искаме и не може да примем икономически бежанци", добави той.


Файман отново повтори искането на Австрия за нови центрове за прием на бежанци под егидата на агенцията на ООН за бежанците, които да могат да разпределят хората в страни от ЕС, но призна, че северноафриканските страни нямат особено голямо желание подобни центрове да се намират на техни територии.


Молбите за убежище в Австрия - най-вече от хора от Сирия, Косово и Афганистан - са се увеличили 2.5 пъти през първото тримесечие до над 10 200, показват данни на правителството.


През седмицата министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че страната се нуждае от законодателство, за да се предпази от вълната от имигранти от бедните страни, дори ако това противоречи на съществуващите правила на Европейския съюз. По-рано Орбан предложи да се проведе референдум за създаването на трудови лагери за имигрантите. Планът му привлече критиките на евродепутати, като Софи Велд определи допитването като "манипулативно и подвеждащо".