Местан: ДПС е призвано да бъде стълб на либералната демокрация в България

Местан: ДПС е призвано да бъде стълб на либералната демокрация в България

© ДПС

ДПС е отговорно за отстояване на ценностите на либералната демокрация, когато България е изправена пред тежка криза на толерантността. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на традиционните Майски празници, свързани с отбелязването на мирната съпротивата срещу насилствената смяна на имената по време на т.нар. възродителен процес.


От трибуната в котелското село Ябланово Местан подчерта, че ДПС е готово да участва в решаването на проблемите на страната, свързани със състоянието на икономиката, заетостта, социалния статус на българите. "Изживяваме тежка криза на толерантността. Има разколебаване на демократичния модел и преди да се реши проблемът с демократичността на управлението не е възможно да бъдат разрешени другите въпроси, защото не може да бъде прието като демократично управление, в което участват политически сили определени в доклада на ПАСЕ като фашистки. А недемократичното управление не може да роди демократични реформи", заяви Лютви Местан. 


Той подчерта, че най-уродливата изява на тежката ерозия на демократичните ценности е предложението на Патриотичния фронт използването на майчин език в предизборна кампания да се наказва със затвор от 3 до 6 години. Според председателя на ДПС това предложение изважда България от европейския демократичен модел. 




"За съжаление партньорите на Патриотичния фронт  в управляващата коалиция - ГЕРБ и Рефоматорски блок мълчат и така се превръщат в мълчаливи съучастници, а  дясното все повече се приближава към национал-популизма и това е най-опасното явление в съвременната българска политика", каза Местан и добави, че затова логото на партията му за Майските събития е "Заедно срещу омразата".


"В тази тежка ситуация ДПС е призвано да бъде основния стълб на либералната демокрация в България", подчерта Местан.

Ключови думи към статията: