Трапезата за Гергьовден ще ни излезе поне 80 лв.

По-тънко излиза, ако заменим агнешкото със свинско
51
Трапезата за Гергьовден ще ни излезе поне 80 лв.
Снимка: Reuters, архив

Семейната трапеза по Гергьовден гони 80 лв., пресметна в. "Черно море“ в дните преди празника.

За толкова трябва да се бръкне едно четиричленно българско семейство – мъж, жена и две деца, ако иска да спази плътно традицията. Обичаят изисква нашенецът да хапва агнешка мръвка по Гергьовден, а една статистика сочи, че за двата големи пролетни празника агнешкото присъства неизменно на българската софра

Най-голямото перо за празничния обяд или вечеря е агнешкото. В месарниците то върви по 13,50 до 14 лв. за килограм, като едно задно бутче излиза 2 – 2,5 кг. Някои от големите търговски вериги въобще не пуснаха агнешка мръвка, а други сложиха на тезгяха, но на високи цени – 17 лв., което накара хората да предпочетат малките квартални месарници.

В дните преди Деня на храбростта нашенците търсеха българско агнешко, тъй като в някои от магазините имаше и внос – от Австралия, Нова Зеландия, от Македония и Румъния. Клиентите залагаха на нашенското производство, тъй като месото не е дълбоко замразено и е много по-вкусно. Експертите съветват онези, които ще държат агнешкото на трапезата да бъде българско, да търсят печата. По закон на бутчето, на плешката на агнето трябва да има маркировка BG. Вносното няма такъв печат.

По-скъпичка тази година ще излезе салатата, която също е традиционна за гергьовската трапеза. Повечето ще предпочетат зелената вместо шопската салата, а тя излиза към 8 лв. За гарнитура на агнешкото може да метнете в тавата 1 кг пресни картофки и да ги задушите с копърче, а това означава още 3 лв. Естествено, ще има малко сухи мезета и сиренце за виното, без което нашенецът не може.

На такъв всенароден празник не минава без алкохол. Аперитивът и бутилка добро вино за възрастните ще излязат към 15 – 16 лв., още няколко ще се бръкнете за безалкохолното.

Десертът може да е купено шоколадово руло, което е към 4 – 5 лв.

Бюджетът може да удари и надмине стотачка, ако решите да се поглезите с агнешка чорба и дроб сарма. За супата ще ви трябват чревца, дробчета, сърца и зеленчуци. Дреболии и ориз са необходими за дроб сармата, а само булото, което е задължително, е 5 лв.

Ако искаме да минем по-тънко за празника, може да се лишат от агнешката мръвка. Проверка на в. "Черно море“ показа, че най-евтино ще ви излезе, ако замените агнешкото със свинско. На промоция в някои от веригите може да намерите свинска плешка за 5,40 лв. килото, а ако я смелите, правите кайма за кюфтета, с които ще нахраните цялото семейство.

На сметка ще са и вегетарианците, които няма да купуват месо и колбаси, а могат да минат с пържени тиквички по гръцки или печен патладжан, макар че този зеленчук е доста скъп в момента. Картофи, ориз, боб, леща със сигурност ще ви излязат по-евтино.

И така: ето го и бюджета:

За салатата - 8 лв.
За основното
2 кг бут по 14 лв. – 28 лв.
Пресни картофи – 1 кг - 3 лв.
Сухи мезета 200 г – 6 лв.
Сирене – 0,5 кг – 4 лв.
Хляб - 1 лв.
Алкохол - 20 лв.
Безалкохолно - 5 лв.
Десерт - 5 лв.
Общо: 80 лв.

По публикацията работи: Екип на Черно море
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
80 лева Има хора на които туи им е доло горе кам 50% от заплататаа БГ !!!!!!!!
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви са тия празници насред загиваща държава и общество??? Какво празнуваш народе?? Това че те еват и скубят душмани и че си най-мизерния европейски гражданин ли? Празнувай да ти *** майката
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При Боковото Оправление всичко поскъпва .................... докато полетят паветата по Боко.
30
3
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
на Велик Ден и Георгьов ден се слага агнешко и червено вино ! Всичко друго е измишльотина , това е празничната традиция !
29
2
 
3
 
! Отговори
синева преди 8 години
Мен повече ме вълнува парада.....
28
7
 
8
 
! Отговори
Вкусно и полезно преди 8 години
За мен салатката, картофките, мин. вода и плодове. Другото ви го оставям на вас.Празниците са, за да се празнува, а не да се яде до припадък, иначе щяха да се казват "яденици".
27
4
 
12
 
! Отговори
йо преди 8 години
Бaце Бойко не е покръстител нa Бългaрите, той е покръстител нa Боцвaнците и милиядерскaтa резaнa клоaкa около себе си!Сaмо потоп от Черно Море ще ни спaси, дa се издaвят всички дебели мутри и трътлести кофбри!
26
4
 
4
 
! Отговори
Ей... преди 8 години
Писна ми! Всеки път като дойде някой по - голям празник и се говори само за ядене. Предлагам всички празници да се прекръстят на "Ден за голямо плюскане", така поне ще е ясно и няма да е заблуждаващо. Извинявам се на всички, които наистина имат повод за празнуване на съответните дати, но те си знаят :)
25
8
 
5
 
! Отговори
назад във времето преди 8 години
"Народът няма какво да яде", "герберасите ни подлагат на геноцид", "ние асфалт не ядем", "от глад и мизерия започнахме да се самозапалваме"...е-е-е-ех, как започнаха да ми липсват тези рефрени, дето до вчера кутевистите ги плющяха под всяка статия до втръсване :) Сега всичко се е преквалифицирало в русофили и дращи само под статиите за ***, явно парите са повече, а и БСП бясно потъва и няма пари за ***. Сега уж пак ГЕРБ на власт, пък вече никой не рече, че умира от глад :)))
24
3
 
11
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
Аз на Велик ден взех 1 агне, разделих го на 2 и изядохме само половината. Сега ще размразя другата половина и ще мина само със салатата и раЧията - "Бургас 63 Барел" :)))
23
4
 
8
 
! Отговори
яко преди 8 години
нормалното е да се съберат 2-3 фамилии купуват си агнето ,коли се и се готви и готово , ние поне така правим
22
3
 
9
 
! Отговори
България преди 8 години
Традиция , която ни тласка към Чревоугодниюество не е за нас. Правиме си преходи в Стара планина и такива традиции не ни интересуват.Поздрави на всиюки именници.
21
4
 
9
 
! Отговори
РБ преди 8 години
На мен нищо няма да ми излезе,щот съм канен на имен ден!
20
4
 
6
 
! Отговори
lets eat преди 8 години
Станишеф е трябвало да пише дисертация на тема "Ролята на храната и бойния дух на военнослужещите в " но явно е бил скатавка или нещо от сорта , бил е в казарма дрън дрън , *** журналист с претенции да управлява , ролята на ватмана в С К Г Т , аман от всекакви *** ........... Съсела *** .
19
2
 
13
 
! Отговори
лапад преди 8 години
А още по-тънко ще ни излезе, ако заменим агнешкото с лапад от полето и управниците - гюбре
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе може и да не плюскаме,няма да умрем от глад
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никаква трапеза на народа не го интересува Тиквата,важното е той как е отпрал корем и ***, а да му мислятбедните. Тиквата има други приоритети - да се снима с пропадналибоксьори и да режи лентички
16
3
 
7
 
! Отговори
Do moderatora преди 8 години
щ &б дето триеш истинските коментари червен ***!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Клиентите залагаха на нашенското производство" - нашо нема, не лъжете хората! а тва от Австралия и Нова Зинлендия, който не го е ял, този не го е харесал. у кипър цела година внасат от там, и енгилизите осем месеца го ядат "остро". тези кипърските енгилизи не са чули за BULGARIA, камо ли за bg агнешко, и поминават некакси, бе нема нищо квалитетно у бугарско - викат комшиите, а ние - рупаме лапад и коприва и вика ме - неееее, никогиш!
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
8 лв за салата, 3 лева за кг картофи :))) хахах, че се про***шите от толкова салата, а картофите са по 50-60 стотинки