Федерер спечели 85-ата титла в кариерата си след триумф в Истанбул

Швейцарецът е първият шампион в Истанбул

© Associated Press

Швейцарецът е първият шампион в Истанбул

В оспорван финал швейцарецът победи с 6:3, 7:6 (11) уругваеца Пабло Куевас.


Титлата е общо 85-а в кариерата на Федерер. Това е първият му шампионски поход на червени кортове от три години насам след триумфа в Мадрид.


Вторият в световната ранглиста оправда статута си на фаворит и спечели надпреварата в Истанбул, която се проведе за първи път. "Радвам се, защото скоро не бях ставал шампион на клей", каза победителят под аплодисментите на около 7000 зрители по трибуните.




Швейцарецът започна отлично мача с гейм на нула. След това дойде ред на продължителен гейм, завършил с пробив за него. Той се оказа и решителен за първия сет - до края двамата спечелиха подаванията си и след 6:3 Федерер триумфира.


Вторият сет беше много по-напрегнат и Куевас прояви непримиримостта си. В седмия гейм рекордьорът по титли от Големия шлем направи пробив на нула. Уругваецът, отстранил в полуфиналите Григор Димитров, съумя веднага да върне пробива и изравни.

Федерер беше на прага на нов пробив, като поведе с 40:0. Съперникът му обаче продължи да се бори и направи обрат, за да спечели подаването си.


Вълнуващият финал стигна до тайбрек, който беше кулминацията - с оспорвани разигравания и размяна на водачеството. С много усилия швейцарецът заслужено спечели с 13:11 и вдигна купата.