Финландия подготвя 900 000 запасняци за "кризисни ситуации"

Тази седмица военноморските сили на Финландия използваха подводни заряди, за да прогонят предполагаема чуждестранна подводница от териториалните води на страната.

© Kussi Nukari, Reuters

Тази седмица военноморските сили на Финландия използваха подводни заряди, за да прогонят предполагаема чуждестранна подводница от териториалните води на страната.

Финландската армия е изпратила писма до всички 900 000 запасняци в страната в началото на този месец, с което ги информира каква ще бъде тяхната роля в "кризисна ситуация", предаде Newsweek.


Финландия, със своето население от 5.2 млн. души, има малка професионална армия от 16 000. В случай на мобилизация, Финландия може да призове всички свои бивши служители; военновременната военна сила на страната е 230 000.


Писмото информира запасняците на възраст между 20-60 години каква ще бъде тяхната роля в евентуална "кризисна ситуация", съобщават местни медии. От запасняците също така се изисква да изпратят актуална информация за тяхното местонахождение.




Директорът по комуникациите на армията Мика Калиомаа отрече това да има връзка с каквато и да е заплаха от страна Русия, с която Финландия дели 1 300 км граница. "Изпращането от тези писма до резервистите ни няма връзка с обстановката около Финландия", каза той. "Ние просто поддържаме връзки с нашите запасняци и ги информираме каква ще бъде тяхната роля в случай на война. Не съществува връзка с каквато и да е заплаха от Русия." От министерството съобщават, че кампанията е била подготвяна от две години и уточняват, че реалният брой на финландската армия е малко над 12 000.


Миналата година финландският президент Соли Нийнисто каза в интервю за "Вашингтон пост": "Ние имаме дълга история с Русия, която не е била мирна цялото време. Финландците набюдават всичко, което правят руснаците, и обмислят много внимателно какво може да означава това."


Тази седмица военноморските сили на Финландия използваха подводни заряди, за да прогонят предполагаема чуждестранна подводница от териториалните води на страната. Предишното правителство в Хелзинки неведнъж е изразявало тревогата си от зачестилите руски маневри на бойната авиация и сухопътните сили.


Финландия не е член на НАТО, но засили връзките си със западния военен алианс от началото на кризата в Украйна. Общественото мнение е против присъединяването към НАТО, според проучване, проведено миналата година.

Ключови думи към статията: