Първанов: Ако няма смени в кабинета и подкрепа за Калфин, минаваме в опозиция

Георги Първанов

© Георги Кожухаров

Георги Първанов

Ако никой от петимата министри - Николай Ненчев, Даниел Митов, Божидар Лукарски, Теменужка Петкова и Тодор Танев, не бъде сменен и най-вече ако няма подкрепа за законодателните пакети на вицепремиера Ивайло Калфин, ние просто си събираме багажа и минаваме в опозиция. Това заяви преизбраният лидер на АБВ и бивш президент Георги Първанов пред "Нова телевизия".


По-рано днес на партийния форум Първанов поиска ремонт на кабинета и смяната на петимата министри, които според АБВ са най-слаби. По думите му дейността на министрите на отбраната и външните работи Николай Ненчев и Даниел Митов е вредна за България и българите в стратегически план. Той видя провали в енергетика, в Министерството на икономиката не се случва нищо освен кадрови чистки, а в образованието - странни неща.


Той не постави срок за изпълнение на исканията на АБВ. Не може да се постави срок за 30 законопроекта в социалната сфера, енергетиката, икономиката и образованието. Това трябва да се случи до края на този парламентарен сезон, ако не се случи - ще поставим въпроса пред нашата партия и ще я питаме дали има смисъл да останем в това управление или да го напуснем, каза още Първанов.




По думите му това може да стане преди лятото, а може и есента - зависи от това как ще се развие ситуацията в правителството.


Първанов каза още, че в последните седмици е подновен диалогът с премиера Бойко Борисов. Двамата са разговаряли преди Първанов да замине за Москва и след като се е върнал. Темите били енергийните проекти и най-вече т.нар. балканска антанта, която се събра в началото на април в Будапеща.

Ключови думи към статията: