Пострадалото от побой бебе се възстановява (допълнена)

Пострадалото от побой бебе се възстановява (допълнена)

© Анелия Николова

Бебето, което пострада след побой от акушерка в столична болница, се възстановява и е в добро състояние. Това съобщи в интервю за предаването "120 минути" на Би Ти Ви д-р Радка Масларска, началник на отделение "Неонатология" в болница "Токуда", където детето се намира. 


Тя уточни, че всички жизнени функции на момиченцето са стабилни и под контрол. "Учи се да се храни с биберон, възстановява рефлексите си. Тези критерии определят, надявам се, по-добра прогноза за следващите етапи от нейното лечение", коментира д-р Масларска, която е ръководител на екипа, посрещнал и спасил детето при спешното му транспортиране в "Токуда" дни след инцидента. Лекарят подчерта, че добрите новини са резултат от усилията и квалификацията на медицинските екипи, полагали усилия за спасяване на новороденото в последните дни.


Д-р Радка Масларска обясни, че за случилото се с детето се е разбрало в деня на изписването му, когато е установен тежък анемичен синдром, с който в частната болница "Софиямед" не са можели да се справят чрез кръвопреливане. Налице са били още постепенно нарастващ отток в областта на меките тъкани на главата и промяна в общото му състояние. Анемията е резултат от тежката черепна травма и мозъчния кръвоизлив, обясни тя.




В отговор на въпрос лекарят отхвърли версията нараняванията на бебето да са се получили от еднократно падане, като обясни, че при изпускане може да се счупи кост, но комплексно нараняване от този вид е признак за малтретиране. Отхвърли и тезата на адвоката на обвинената акушерка, че хематомът се бил появил по-късно, което е доказателство, че детето може да е било изпуснато по-късно от някой друг. "Детето има симптоматика още в първите часове на деня.  Нормално е поради отворените фонтанели в началото този оток на меките тъкани да не се забележи". 


Радка Масларска коментира, че в основата на трагичния инцидент стои не синдромът на "професионално изпепеляване", а по-сериозни психиатрични причини. Тя посочи, че синдромът не може да обясни реакциите, защото всички екипи, не само в неонатологията, са редуцирани и работят под голямо напрежение. И допълни, макар и с уговорката, че експертите трябва да си кажат думата: "Не може един човек от синдрома на "изпепеляване", на "изпушване" да направи подобно нещо, това е невъзможен акт". 


Д-р Масларска неколкократно повтори, че случаят с побоя над бебето е единичен и че в България няма практика да се упражнява насилие върху новородените. За 29 годишната ми практика това е първи подобен случай, с който се сблъсквам, подчерта тя. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: