Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България се включва в операция "Тритон" с "няколко експерти" и ограда по границата

0 коментара
България спира с гранична ограда бежанската вълна от Турция. Сн. БГНЕС

България е изявила готовност да се включи с "няколко експерти" в мащабната средиземноморска операция "Тритон" на ЕС срещу нелегалната миграция. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в неделя пред БНР по повод извънредната среща на Европейския съвет миналата седмица, след като стотици бежанци от Северна Африка и Близкия Изток намериха смъртта си в Средиземно море, опитвайки се да стигнат до европейския бряг.

"Европейският съюз реагира изключително бързо. Нашата позиция на този съвет, както и на предишния редовен съвет, е че европейските граници, особено южните, да включват и границите, които охраняваме и ние. Ние сме в готовност да реагираме, това също заявих и, успоредно с това, развих позицията ни с готовността да се включим в операция "Тритон” с няколко експерти. Търсят се и политически мерки, и политически решения за справяне с проблема с миграцията”, заяви Бъчварова в неделя пред БНР.

България се подготвя за евентуално пренасочване на бежански потоци към границата с Турция след увеличаването на контрола в Средиземно море. "Готвим се за една такава опасност, изграждаме съоръжение, което да спира мигрантите физически, това е едно възможно решение”, каза вътрешният министър.

Също в неделя премиерът Бойко Борисов коментира в Свиленград, че телената ограда с височина 3 метра, която ще опасва цялата граница с Турция, е "малко заграждение, което да спира и диви животни, и шап, и хората”.

Според Бъчварова, основните сили на всяка една държава са в разкриването и неутрализирането на тези трафикантски мрежи. "Ние много усилено работим в тази посока. Хуманният подход е в основата на всички предприети от ЕС мерки”, каза тя.

На въпрос дали Турция дава някакъв сигнал по повод факта, че посланикът ни е повикан във външното министерство в Анкара след декларацията на Народното събрание от петък за изтребването на арменския народ преди 100 години, Румяна Бъчварова отговори, че позицията на България съвпада с "позицията на основните европейски държави". "Наше право е да имаме собствена национална позиция", уточни тя.

Надявам се до края на годината да имаме окончателно приети промените в конституцията, промените в Закона за съдебната власт и в някои наказателни закони, които да направят българското правосъдие и българското правораздаване много по-ефективни и да връщат доверието на хората, каза Бъчварова.

Румънският модел за борба с корупцията е типичен за Румъния, в техните среди има различни оценки, има една граница, която ние отвън трудно можем да преценим доколко тя минава през малко по-засилени политически действия, обясни тя отказа на българското правителство да създаде независима прокуратура по румънски модел за борба с корупцията по върховете на властта.


На въпрос за промените в Закона за движение по пътищата, вицепремиерът отговори, че скоро ще се възобнови видеонаблюдението по пътищата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.