"Евертън" приземи "Юнайтед" с разгром на "Гудисън парк"

"Евертън" не остави никакви шансове на "Юнайтед" с организираната си игра в защита и бързите контраатаки

© Reuters

"Евертън" не остави никакви шансове на "Юнайтед" с организираната си игра в защита и бързите контраатаки

Евертън" разгроми гостуващия "Манчестър юнайтед" с 3:0 в първия неделен мач от 34-ия кръг на Висшата лига. 


"Карамелите" категорично надиграха своя съперник и нито за момент не поставиха под съмнение победата си, която дойде след попадения на Джеймс Макарти и Джон Стоунс преди почивката и на Кевин Миралас през второто полувреме. 


"Червените дяволи", които започнаха да мечтаят дори за титла след силната серия през март и април, допуснаха второ поредно поражение без отбелязан гол, след като преди седмица отстъпиха с 0:1 на "Челси".




Отборът, воден от Луис ван Гаал, падна на четвъртата позиция в класирането и даде надежди на петия "Ливърпул" в борбата за място в Шампионската лига. Четири кръга преди края на сезона "червените дяволи" имат 65 точки, а "мърсисайдци" са с 58, но и мач по-малко. 


"Юнайтед" изигра много слаб мач на "Гудисън парк", в който от първата до последната минута показа голяма безпомощност срещу отлично подредения си съперник. Гостите владееха топката през по-голямата част от мача, но нямаха никаква идея как да преодолеят сгъстената отбрана на "Евертън" и не създадоха сериозни положения пред Тим Хауърд. 


"Карамелите" действаха организирано в дефанзивен план и изцяло контролриаха мача, дори без да има притежанието върху топката. 


Както и срещу "Челси", "Юнайтед" владееше топката продължително, но нямаше идея как да я изпрати във вратата

© Reuters

Както и срещу "Челси", "Юнайтед" владееше топката продължително, но нямаше идея как да я изпрати във вратата


Двубоят започна отлично за домакините, които откриха резултата в петата минута. Макарти отне топката зад центъра и даде началото на бърза контраатака. Той изведе вдясно Миралас, който опита центриране към Лукаку. То не се получи, но топката се върна в Макарти след рикошет в Макнеър. Дефанзивният халф се измъкна технично между Макнеър и Блинд, след което преодоля Де Хеа, останал сам срещу него. 


"Юнайтед" опита натиск, но стигна само до далечен удар на Блинд, който беше спасен от Хауърд, и неточен изстрел по диагонала на Уейн Рууни. 


В 35-ата минута "Евертън" удвои аванса си. Лейтън Бейнс центрира от корнер към близката греда, където Стоунс се възползва от бавната реакцията на противниковите играчи и с глава прати топката във вратата. 


И след почивката нищо на терена не се промени съществено. Ван Гаал потърси промяна с вкарването в игра на Радамел Фалкао вместо Маруан Фелайни. Малко след това и Хуан Мата напусна за сметка на Анхел ди Мария. 


Играта на "Юнайтед" обаче продължи да е предвидима за защитата на "Евертън". Домакините пък продължиха да са по-опасният отбор при редките си атаки. В 60-ата минута Рос Баркли пропусна да направи 3:0, но в 74-ата се реваншира със страхотен пас за защитата. Намиращият се в засада Лукаку правилно не игра с топката и излезлият от втора позиция Миралас се озова сам срещу Де Хеа, за да отбележи с лекота трето попадение. 


До края срещата се доиграваше, а испанският вратар на "Манчестър юнайтед" дори трябваше да спасява вратата си от четвърти гол. С този успех "Евертън" събра 44 точки и се изкачи на десетата позиция.