Каратанчева се доближи на победа от основната схема в Прага

Каратанчева победи 266-ата в света за 2.35 часа

© Associated Press

Каратанчева победи 266-ата в света за 2.35 часа

Сесил Каратанчева постигна много трудна победа над американката Ейжа Мухамад със 7:6 (5), 6:7 (7), 6:1 и се класира за третия кръг на квалификациите на турнира в Прага.


Българската тенисистка записа втори пореден успех на червените кортове в чешката столица и се доближи на един от място в основната схема. 


В последния кръг от квалификациите 25-годишната софиянка ще се изправи срещу представителката на домакините Луцие Храдечка. Чехкинята, която заема 73-ото място в световната ранглиста и е поставена под номер 1 в пресявките, се наложи над сънародничката си Барбора Щефкова с 6:2, 6:1. 




Каратанчева имаше много по-тежък мач днес, отколкото вчера в първия кръг, когато загуби само два гейма срещу Нигина Абдураимова. Двубоят с Мухамад продължи 2.35 часа, като предложи купища обрати и цели 16 пробива. 


Американката започна отлично и реализира два пробива, за да поведе с 4:0. Каратанчева върна единия за 2:4, но веднага след това допусна трети. Въпреки изоставането си обаче българката успя да се пребори за влизане в тайбрек, след като спечели четири от следващите пет гейма. 


В тайбрека Каратанчева започна с мини пробив за 2:0, а при 6:3 тя стигна до три поредни сетбола. Първите два бяха пропуснати, но при третия 109-ата в световната ранглиста сложи край на драматичния първи сет. 


Втората част също започна с предимство за Мухамад. Американката, която заема 266-ото място в ранглистата, поведе с 3:0 с пробив във втория гейм. Каратанчева обаче отговори с пет поредни гейма в своя полза. 


Българката имаше цели шест възможности да сложи край на мача - три при сервис на съперничката при 5:3, два при свой сервис при 5:4 и една в тайбрека при 6:5. Мухамад обаче спаси всеки един от шестте мачбола и прати двубоя в трети сет след 9:7 в тайбрека. 


В решителната трети част Каратанчева имаше далеч по-малко проблеми, отколкото в първите две. Тя допусна един пробив, но спечели всяко едно от подаванията на Мухамад и даде общо 17 точки на съперничката си в този сет. 

Ключови думи към статията: