Патриархът на "Фолксваген" загуби битката с изпълнителния директор на компанията

Фердинанд и Урсула Пиех

© Associated Press

Фердинанд и Урсула Пиех

Патриархът на "Фолксваген груп" (Volkswagen Group) Фердинанд Пиех е подал оставка като председател на надзорния съвет на компанията. Това съобщи вчера втората по големина в света автомобилостроителна компания, предаде ДПА.


Съпругата на Пиех - Урсула, също се е оттеглила от мястото си в съвета. Временен председател на надзорния съвет ще бъде Бертолд Хюбер до избирането на нов, се казва в съобщението. 


Двете оставки бяха предшествани от двуседмична вътрешна борба, в която 78-годишният Пиех се опитваше да отстрани изпълнителния директор на "Фолксваген" - 67-годишния Мартин Винтеркорн. Не е известна причината за атаките на Пиех към едновремешното му протеже Винтеркорн, припомня ДПА. В съобщението на компанията се отбелязва, че "взаимното доверие, необходимо за успешно сътрудничество, вече не съществува", припомня БТА.


Фердинанд Пиех - потомък на фамилиите Пиех и Порше, е бил главен изпълнителен директор на "Фолксваген". Той се оттегли от поста през март 2012 г. Двете фамилии контролират 51 на сто от акциите на "Фолксваген груп" чрез холдинга "Порше" (Porsche AG), .

Ключови думи към статията: