Британските милиардери удвоиха богатството си за 5 години

Британските милиардери удвоиха богатството си за 5 години

© Reuters

Рецесия? Каква рецесия? Най-богатите хора във Великобритания всъщност се възползваха от кризата и днес са два пъти по-богати от 2009 г." Така лондонският "Сънди таймс" представя основното си заключение от годишната си класация The Sunday Times Rich List 2015.


В сравнение с годината, когато започнаха най-тежките времена за икономиката от десетилетия насам, днес водещите 1000 по богатство притежават заедно 547 млрд. паунда ($830.67 млрд.). Това е увеличение от 112% спрямо 258 млрд. паунда през 2009 г.


За попадане в новия списък е нужно притежаването на поне 100 милиона паунда, което е с 45 милиона повече в сравнение с класацията преди шест години и с 15 милиона паунда над миналогодишния праг. Това е и най-голямото годишно "вдигане на летвата" за цялата 18-годишна история на списъка на "Сънди таймс".




Под №1 е роденият в Украйна милиардер Лен (Леонид) Блаватник, който преди година бе на четвърта позиция. В новия списък той е оценен на 13.7 млрд. паунда, или 3.17 млрд. паунда повече от 2014 г. Блаватник от години инвестира в медии, музикална индустрия и производство. За да могат читателите на "Сънди таймс" по-добре да си представят колко е богат Блаватник, редакцията обяснява, че на един средностатистически британец с 25 000 паунда годишен доход ще са нужни 526 800 години, за да достигне богатството на 57-годишния милиардер.


Втори са родените в Индия братя Шри и Гопи Хиндуджа с 13 млрд. паунда от бизнеса им в производството и глобалните финанси. Трета е англо-канадската фамилия Уестън, известни най-вече с търговската си империя, които тази година са оценени на 11 млрд. паунда.


Изданието допълва, че свежи пари буквално заливат Великобритания и избутват британците надолу в класацията. Кралица Елизабет Втора например е станала с 10 милиона паунда по-богата, но със своите 340 милиона паунда за пръв път не успява да се нареди дори сред топ 300 в списъка.


Данните със сигурност ще бъдат използвани във финалната фаза на кампанията за парламентарните избори на 7 май. Лейбъристите обещават при победа да премахнат данъчните облекчения, позволяващи на заможните да плащат по-ниски данъци върху средствата, спечелени зад граница. Това ще засегне около 116 000 души, живеещи във Великобритания, включително някои от списъка на "Сънди таймс".


Класацията показва, че със 117 милиардери страната е третата след САЩ и Китай. Лондон е не само с рекорден брой милиардери (80), но и няма друг град в света, който да може да се мери с британската столица  по този показател.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: