Lasurit

Volkswagen - преврат или недовършена битка?

Volkswagen - преврат или недовършена битка?

Volkswagen - преврат или недовършена битка?

Реклама Skoda Kodiaq
Председателят на надзорния съвет на Volkswagen Group и фактически собственик с фамилията си на немския автогигант Фердинанд Пийх внезапно подаде оставка от всичките си постове в групата след като загуби битката за отстраняването на изпълнителния й директор Мартин Винтеркорн в съвета.

Пийх, правнукът на създателя на великия "бръмбар", подаде оставка от всичките си постове с незабавен ефект. Според съвета причината за това е загубата на доверие у Пийх към членовете, които с 5 срещу един гласа /този на Пийх/ отхвърлиха предложението за свалянето от поста на Винтеркорн.

Кризата във върховното командване на автогиганта се превърна в открита конфронтация този месец, след като списанието Der Spiegel цитира 78-годишният патриарх Пийх, контролиращ 51% от гласовете във VW, че се "дистанцира" от Винтеркорн. Коментарът дойде в момент, когато VW се опитва да намали разходите си и да увеличи доходността си. Основният проблем идва от пазара в Щатите, където въпреки огромните капиталовложения и реклама нещата не вървят добре.

Функциите на Пийх като шеф на надзорния съвет ще поеме времено вице-президентът Бертолд Хубер, като от Volkswagen съобщават още, че жената на Пийх - Урсула, също ще напусне всичките си постове в групата. Хубер сподели, че ръководството трябва да разсее несигурността сред служителите на гиганта, предизвикана от кризата в най-високия ръководен ешелон.

Премиерът на провинция Долна Саксония, която е вторият по-големина собственик на акции във VW - 20%, заяви че оставката на Пийх е била необходима за да се появи яснота в ръководството на автопроизодителя. В изявлението му се казва: "Съжалявам за оставаката, но тя беше в края на краищата неизбежна!".

Вторият пирон заби братовчеда на Пийх, президентът на Porsche Automobil Волфгант Порше, който от години има семейна вътрешна вражда с Пийх, като заяви с "благодарност" за "неговите десетилетия на изключителна и високоефективна служба на Volkswagen Group." Той добави - "Дълбоко съжаляваме за развитието на събитията през последните дни... Нашата голяма лоялност към Volkswagen Group и нейните 600 000 служителя и работници остава непромемена и ние продължаваме с с нашата отговорност като основен притежател на акции". Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Автобосове /Carbosses Renault

Шефът на Renault Лука де Мео атакува остро политиците - Спрете да ни регулирате бизнеса!

Мар 21, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Автобосове /Carbosses Mercedes-Benz

Негован Йосифович е новият изпълнителен директор в "Силвър Стар"

Дек 19, 2023
Авто Новини Авто глобус Автобосове /Carbosses Chrysler Fiat Ford Hyundai Kia

Шефът на Hyundai Еуйсун Чунг е „All-Stars Industry Leader 2023“

Ное 29, 2023