Opel Stock

Мечтата на Престън Тъкър може би е жива! - видео

Апр 26, 2015
Мечтата на Престън Тъкър може би е жива! - видео

Мечтата на Престън Тъкър може би е жива! - видео

Реклама Skoda Stock
В историята има много примери за това, че големите идеи намират реална изява доста по-късно отколкото се е очаквало. Гениалността, вдъхновението и тежката откривателска работа често се объркват от неправилно поет път или лош късмет.

Подобна е историята на инжинер Престън Тъкър и неговата революционна визия за автомобила. Историята е толкова ярка, че дори Франсис Копола не й устоя и я разказа на големия екран във филма "Тъкър. Човекът и неговата мечта", а за обикновените американци Тъкър е американският Робин Худ, хвърлил ръкавица на Голямата детройтска тройка.

Ето накратко по американски сюжета: Годината е 1948-а, страната САЩ. Tucker Co. представя на публиката сериен автомобил на бъдещия ден - седан със заден двигател, изцяло независимо окачване, революционни дизайн и аеродинамика, 6-цилиндров, боксеров, с алуминиев блок двигател и множество новости - от предпазни колани и яка вътрешна клетка до дискови спирачки.

За зла участ Тъкър изпреварва много времето и ... големите си конкуренти. Колата прави истински фурор, но държаватa не остава глуха за зова на прогреса, откликва на интересите на голямата тройка и поради: "многобройни молби на трудещите си" дава Тъкър на ...съд и на практика банкрутира начинанието.
Независимо от всичките си проблеми Тъкър успява да направи 51 автомобила Tucker седан 1948. Доста от тези автомобили още са „живи“ и са истински търсени от колекционерите в целия свят, сред които Джордж Лукас и Форд Копола.

Тъкър има доста привърженици и помощници, един от които е Джо Ида. Той отваря дилърство на Тъкър в Йонкърс, Ню-Йорк през 1947-а и независомо от банкрута на марката, продължава да вярва в правотата на идеите на изобретателя. Увлечението му се поема от сина му Боби, който отваря предприятие за производство на уникалните автомобили тип „ hot rod“ през 1959-а. Предприятието му просперира и през 1990-а щафетата се поема пък от неговия син Роб. Днес предприятието им - Ida Automotive, Inc. Е много известно в средите на любителите на уникалните и правени по поръчка „custom” машини. Той и малка група съмишленици днес се опитват да вдъхнат нов живот на революционния автомобил на Тъкър.






Новата версия на автомобила, генерация 21-и век, не е реплика или кит-кар, а максимално възможната пълна репродукция на оригиналната визия от края на 40-е години на миналия век. Естествено има съвременни решения като кормилно управление с окрона и пиньон, климатик, но по същината си тези направени изцяло на ръка автомобили остават верни на есенцията в идеите на Тъкър отпреди 70 години.

Едва ли скоро ще има възможност някой от тях да бъде видян в шоу-рум, защото Ida Automotive подготвя лимитирана серия от 51 коли, точно колкото са били произведени преди. Всеки един ще е поръчков и навярно ще бъдат рзграбени от колекционерите още с излизането им един по един от вратите на семейното предприятие на семейство Ида в Морганвил, Ню-Йорк. Назад

Галерия



Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Ретро Авто глобус Porsche

Porsche празнува „50 години Turbo“

Апр 16, 2024