КТБ била управлявана с нестандартни форми за банков бизнес

Цветан Василев пребивава в Сърбия, където очаква местните власти да решат дали да го екстрадират в България.

© Stringer, Reuters

Цветан Василев пребивава в Сърбия, където очаква местните власти да решат дали да го екстрадират в България.

Мажоритарният собственик на останалата без лиценз Корпоративна търговска банка Цветан Василев, в изявление в личния си сайт пояснява, че стратегията за развитие на банката, която е следвал, е включвала нестандартни форми на банков бизнес, прилагани от почти всички големи банки. 


Банкерът, който пребивава в Сърбия и оттам през почивните дни даде обширно интервю  за сайта "Гласове", полемизира с критиките по свой адрес, предизвикани от медийната му изява.   Според Василев след интервюто "много хора си изпуснаха нервите, други направо позеленяха от яд, а трети започнаха да теоретизират на "експертно ниво".


Василев планира от днес да споделя публично в сайта си мислите си по темата, като ги раздели по теми, свързани с управлението на банката, сделката с Пиер Луврие за няколко структуроопределящи компании, действията на БНБ в хода на специалния надзор на КТБ и на Фонда за гарантиране на влоговете, ролята на държавното обвинение за съсипването, както той го определя, на банката, както и факти за семейното му благосъстояние. 




Василев повтаря тезата си за "ня#КОЙ", уплашен от успехите на мениджмънта на КТБ за преструктурирането на редица компании, който направил всичко възможно да спре развитието на банката и разрастването й чрез банка "Виктория". "И успя! Повтарям – използвайки по недопустим начин репресивните органи на държавата и подчинявайки Централната банка и правителството на Орешарски! Което всъщност му беше дадено на концесия от безхаберниците на "Позитано" 20. Затова е жалък Станишев, като казва, че се е опитал да спре това безумие (той си знае)! Жалък е и Орешарски, когато в непринуден разговор казва – политическо решение. И той си знае!" пише емоционално Василев.


По повод въпросителните около сделката с Пиер Луврие Василев посочва, че е въпрос на тълкуване дали договорът е сключен окончателно, както твърди партньорът му, и повтаря, че ще развали сделката, ако покриването на задълженията на компаниите - предмет на сделката, се поставя под въпрос. 

Ключови думи към статията: