Поредна версия: Организатори на ДАНСwithme били поравно Борисов и Бареков

Българският евродепутат и лидер на "България без цензура" Николай Бареков се обяви за активен участник в протестите срещу кабинета "Орешарски" и модела "КОЙ".

© Юлия Лазарова

Българският евродепутат и лидер на "България без цензура" Николай Бареков се обяви за активен участник в протестите срещу кабинета "Орешарски" и модела "КОЙ".

Организатори на протестите през 2013 и 2014 г. срещу непрозрачния избор на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС и управлението по модела "КОЙ", били поравно ГЕРБ и "България без цензура", твърди евродепутатът и лидер на втората формация Николай Бареков. 


"Умните и красивите бяха 50 човека, останалите хора бяха на Борисов и организирани от мен млади момчета и момичета", каза на пресконференция Бареков, цитиран от dariknews.bg.


В прессъобщение на формацията, която остана само с един депутат, се посочва, че по време на днешната си медийна изява Бареков припомнил думите на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който наскоро омаловажи усилията на протестиралите срещу модела "КОЙ" като каза, че след като ГЕРБ издърпала симпатизантите си, на протеста останали стотина души. "(Борисов) пропусна да каже, че половината от протестиращите бяха на Борисов, а другата – на Бареков. Протестът "Кой" след 14 юни 2013 г. се превърна в политически сблъсък на площада. Още на следващия ден извадихме хиляди хора на протеста, наши бяха клоуните със затворнически дрехи, половината плакати, монетите с Пеевски и Борисов. Всеки ден хиляди хора бяха вадени на площадите на София".




В същото време Бареков влиза в противоречие с тезата за съвместните протести с ГЕРБ като уточнява, че ББЦ протестирала срещу "задкулисните сделки между ГЕРБ и ДПС". Смесва и събитията от юни 2013 (когато депутатът от ДПС Делян Пеевски беше избран за шеф на ДАНС) и 2014 г. (когато КТБ изпадна в ликвидна криза и беше поставена под специален надзор) като споделя, че мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев "на няколко пъти ме е молил в протеста срещу Пеевски да се включат колкото се може повече хора". 


Преди дни Бареков се опита да си припише близост и единомислие с "Протестна мрежа" като заяви пред симпатизанти, че ББЦ ще излъчи за кмет на София активист на организацията.  Активистите на неформалното сдружение се разграничиха от това твърдение. 


Всичко, което трябва да знаете за: