Цацаров: Виждам разминавания между правосъдния министър и премиера

Сотир Цацаров

© Велко Ангелов

Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров, помолен да коментира от журналисти в парламента предлаганите поправки за НПК и ГПК, с които се предвиждат правомощия за прокуратурата и за него самия да атакува сключени сделки, каза, че вижда разнобой в мненията на премиера и на правосъдния министър по тези въпроси.


"Аз не съм сигурен откъде тази инициатива излиза. Защото виждам изключително сериозен разнобой в мненията, които съществуват по отношение на идеята в самото правителство. Виждам, че премиерът е изключително силен привърженик на това. Виждам, че привърженик на това е финансовият министър. Но в същото време министърът на правосъдието съвсем ясно заяви вчера, че в дългосрочен план той не би одобрил подобна законодателна инициатива и че според него посоката е намаляване или стесняване на кръга на правомощията на прокуратурата, вместо увеличаване. Така че, при този разнобой между министър-председател и министър на правосъдието, мисля, че не аз съм този, на когото трябва да бъдат задавани тези въпроси."


Сотир Цацаров изненада журналистите с изявлението си, че не е сигурен откъде  излиза инициативата за поправките, тъй като в петък премиерът Борисов каза, че те  са изготвени след " срещата с  прокурорите и службите" в четвъртък вечер, а  в. "Преса" съобщи че е имало среща и с главния прокурор, предшестваща изявлението на Борисов.




Тази седмица Правната комисия ще разгледа извънредните поправки в ГПК и НПК


Председателят на Правната комисия Данаил Кирилов информира вчера, запитан от репортери, че поправките ще бъдат внесени  в парламента до края на деня /вторник/, и прогнозира, че през тази седмица ще бъдат разгледани от комисията. Той не отговори на въпроса кой е написал проекта и от чие име се внася.
С промяната в НПК се дава на главния прокурор правомощието да спира до 3 дни финансова операция по сключена сделка, ако е застрашена националната сигурност, без това да подлежи на съдебен контрол, стана ясно от обяснението на Кирилов. Той прочете по настояване на журналистите проекта на новата разпоредба и в нея наистина не се предвижда спирането на финансова операция да минава през съда.


Главният прокурор обаче коментира, че е необходим съдебен контрол.


Ето какво каза още Сотир Цацаров:


"Ако все пак такава инициатива съществува и такъв законопроект се появи, това е изключително силно правомощие на прокуратурата трябва да бъде дефинирано изключително внимателно, че да бъде позволено само за защита на националния интерес и в никакви други случаи. Да е дефинирано така, че да подлежи на съдебен контрол, дори и акт на главния прокурор, за да може да избегнем всякакъв риск, едва ли не, да превърнем прокуратурата в един потенциален участник в гражданския оборот, който едва ли не, се намесва в сделките между частно-правни субекти."


Запитан


ще поиска  ли прокуратурата разваляне на  сделката на дружеството LIC 33


Цацаров не отговори пряко:


"Нека законодателят да вземе някакво решение за правата на прокуратурата по отношение на такива частно-правни сделки. Обсъждат се възможности за спиране на сделки - по НПК, така също и  възможност за атакуване на сделки по гражданско-правен ред. Права, каквито в момента прокуратурата няма. Ако законодателят реши, че трябва да ни ги даде, и то с уговорката, че трябва да са в границите, които посочих сега пред вас, естествено е, че прокуратурата ще ги упражни тези права."


От Реформаторския блок няма да подкрепят правомощия на прокуратурата за разваляне на сделки, а за НПК и извънредното право на главния прокурор за 3-дневното спиране на финансови операции тепърва ще се запознават. Това обясни Радан Кънев пред репортер на "Дневник" вчера.


От БСП смятат, че при достатъчно гаранции за правата на юридическите субекти и гражданите, "не е зле прокуратурата ди има поглед", но не изразяват все още категорично становище.


Всичко, което трябва да знаете за: