Прага отговори с рок концерт и бира на "руските тролове"

Прага отговори с рок концерт и бира на "руските тролове"

© Reuters

Колона от американския военен поход Dragoon Ride бе посрещната изненадващо радушно в Прага, където бе организиран рок концерт, с който да се отговори на проруската и националистическа пропаганда в интернет.


Част от пътуващите от Естония до Германия 118 бронирани машини "Страйкър" и съпровождаща техника нощуваха в казармите в района Рузине. По пътя до чешката столица въпреки лошото време и очакванията за антиамерикански протести, колоната бе посрещана от хиляди любопитни и добронамерени хора със знамена на САЩ, ЕС, НАТО и Украйна, разказва "Ройтерс".


Прага отговори с рок концерт и бира на "руските тролове"

© Reuters




Преди да отпътуват за базата си в Бавария, американците организираха ден на открити врати, за който пристигнаха министърът на отбраната Мартин Стропницки и премиерът Бохуслав Соботка.


"Масираната проруска пропаганда в социалните мрежи и по други места предизвика точно обратното на това, което се очакваше да постигне", каза министър Стропницки.



В казармите се стекоха множество любопитни, като според новинарското издание idnes.cz броят им е надхвърлил 15 000 души. Наложило се е удължаване с един час до 19 часа на времето за посещение. "Интересът наистина е голям, Хората продължават да се опитват да влязат", каза в късния следобед говорителят на Генералния щаб Ян Стулц.


"Казаха ни да очакваме малко протести, но не виждаме това – десетки, стотици, може би хиляди хора ни приветстваха... заболя ме ръката да им махам", споделя Дъглас Хардман, водач от колоната.


"Радвам се, че американците ще видят подкрепата ни и че разчитаме на тях да не ни предадат пред руската агресия", каза Мартин Фулин, един от пристигналите в дъждовния ден.


Прага отговори с рок концерт и бира на "руските тролове"

© Reuters


До казармата бе организиран и малък рок концерт, преди който Чешко-германската търговска камара подари на американците камион с бира. "За нас това е покана за "бирено приятелство", заяви председателят Томаш Мариа Миклаш, който обяви, че са готови за всеки от пристигналите в Прага да изпратят още един камион с "по един метър бира" на човек в крайния пункт на похода - германската база край Филзек.


Давид Гайдечка, един от организаторите на концерта, каза за националната агенция ČTK: "Тук сме да покажем на съветските тролове от "Фейсбук", че сме повече от тях". Музикантът Давид Колер се обърна към събралите се с думите: "Нека си протестират, поне ще ги видим кои са. В демократично общество не може всички да сме на едно и също мнение."


Купонът продължава вечерта с концерти в два пражки клуба.


Прага отговори с рок концерт и бира на "руските тролове"

© Reuters