Марихуана ООД: Бизнесът зад напушването

Историята на Борис, който е дилър повече от 8 години
Обновена: 31 мар 2015 14:42 | 30 мар 2015 15:30,
241
Марихуана ООД: Бизнесът зад напушването
Снимка: Reuters, архив

Борис* е на 25. Добре сложен, усмихнат, с отнесен поглед, сякаш не е тук напълно, сякаш не те слуша достатъчно. Работи в голяма компания и гради кариера. Справя се бързо и лесно изминава стъпките във фирмената йерархия. През деня общува с клиенти, води дълги разговори по телефона, пътува...

С падането на нощта Борис умело заменя бизнес разговора с: "Ало, къде си брат? Да се видим за 5-6 минути?" Защото Борис е дилър на марихуана.

Прави го от 17 годишен. Всичко тръгнало след като започнал да пуши трева и му харесало.

"Даваше ми усещането, че в този момент съществуваме само аз и моите приятели. Смеехме се на глупости, но беше забавно и отпускащо. Ефектът отминаваше и се прибирах в къщи без да ми личи. На другия ден обаче исках чувството да се върне", започва разказа си той.

Затова става редовен клиент. Започва да си купува все по-големи количества, за да му излиза по-изгодно. Тревата, която намира е качествена и все повече хора от компанията се обръщат към него, за да им набавя.

"Осъзнах, че ако започна да им я продавам на малко по-висока цена, тази, която аз пуша, ще ми излиза без пари".

Изкушен от мисълта, че далаверата си струва, започва да купува повече и да я продава само на приятели.

Такава е схемата му и до днес. Не смее да рискува, тъй като с годините се е научил, че има шепа хора, на които може да вярва.

Питам го как се прави поръчката. Отговаря ми, че хората му си знаят работата. За да си поръчат 2-3 грама по телефона му казват например, че искат да се видят за 2-3 минути. Различните клиенти му намекват за покупката с различни примери и заигравки.

В случая, минутите са грамажите, те могат да варират в зависимост от клиента. Често има и хора, на които дава стока, но плащат по-късно.

"Да знаеш, че съм ти оправил сметката в заведението от онази вечер. Платих 20 лева, ама ще ми ги дадеш като се видим", казва Борис, за да се разберат кой колко има да плаща.

Когато има нова стока, често звъни сам на най-редовните си клиенти. "Да знаеш до нас каква пицария отвориха! Страшна е, трябва да я пробваме!" казва той и индикира, че му е попаднало нещо добро, което "хваща".

Прекъсвам го с въпроса защо. Защо му е, след като има работа и печели добре.

"Правя го от твърде много време. Това за мен е начин на живот. А и аз самият пуша всеки ден. Това е затворена система. Удовлетворявам собствените си нужди. Дава ми чувство на свобода. През целия ден съм залят от информация, която трябва бързо да обработя. Това ме изморява, най-вече психически. Прибирам се и запалвам. Така мозъкът ми си почива. Едни хора пият, други гълтат хапчета, трети пушат цигари. Аз пуша марихуана. И всъщност, не намирам нищо лошо в това", настоява Борис.

Раказва ми, че грам в София върви около 25 лева. За по-голямо количество цената пада, а за редовни клиенти, които купуват повече, грамът може да падне и до 16 лева.

Борис си има територия. Работи само в квартала си и кара клиентите да ходят до там. Старае се да не привлича внимание около жилището си, но в същото време работи около него. Крие готови пакети навън. Така се предпазва, ако полицията нахлуе у тях.

Ядосан от хорската нагласа и представа за тревата споделя, че според него обществото я е демонизирало прекалено много.

"Марихуаната е обикновено растение, идващо от природата. Пуши се от хилядолетия. В историята не е записан нито един смъртен случай от употребата му. Което не можем да кажем за алкохола, например. Пияните хора стават агресивни, бият се, чупят, викат, самоубиват се. Напушеният човек е спокоен, то е в мир със себе си. Ние се събираме, смеем се и говорим. Толкова ли ужасяващо звучи?", категоричен е той.

Защо не е легална тогава?, питам аз.

"В този бизнес са замесени прекалено големи интереси. Ако беше легална, вие щяхте да си я купувате опакована, с етикетче за максимум 2-3 лева грама. Това е растение, което изисква малка инвестиция, по-скоро повече подготовка. Ако я имате, успешно може да си я отгледате у дома. Всъщност, сега вие плащате за риска, който аз поемам, който всички в този бизнес поемат. Замислете се, явно някой иска това да не ви излезе евтино..."

И добавя: "На кутията с цигари пише, че те ви убиват, но все пак се продават навсякъде. Не ви ли се струва лицемерно? Просто тютюнът носи огромни суми пари, защото хората го консумират в доста по-големи количества. Пушачите купуват средно по една кутия на ден. При марихуаната ви стига една цигара, на някои хора дори една дръпка на ден. Доста по-неизгодно е от бизнеса с тютюна. Затова някои хора предпочитат да ви я продаваме на черно", завършва дилърът и не иска да коментира повече темата.

Борис ме оставя с дилемата кой всъщност е прав. Има ли справедливост, когато пушач умира от рак на белия дроб? Има ли наказание за тютюневата компания, която му продава цигарите? Спират ли продажбата на алкохол когато пиян блъсне дете и го убие на място?

Кой всъщност е чудовището срещу което се борим? Борис, който споделя цигарата марихуана с приятели или легалните за държавата ни производители, които затварят очи, печелят пари и газят трупове. Оставям избора на вас. Но все пак не забравяйте, че кошмарите на чудовищата са пълни с хора...

*Името Борис е променено

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
1
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
До противГовориш глупости, все едно сега някой ги спира да погребват държавата :D Винаги ви помпат едни и същи, всеки път гласувате с надеждата за промяна, за едни и същи лица от социализма и дс, и след всяко правителство държавата е все по-зле, накрая тук ще останат само , политици, олигарси и други такива ниско-интелигентни престъпници и неосъзнати хора, които ще бъдат окончателно заличени от собствения си егоизъм и все по-честите агресивни отношения на климата към човека, успех ;)
185
5
 
1
 
! Отговори
против преди 9 години
Кой каквито идеи има да си ги прилага върху себе си!Явно някой иска да забогатее набързо и да създаде няколко милиона зависими.и плаща тук там за положителни статии за това колко била добра марихуаната.На политиците също ще им е добре тук да има няколко милиона хилещи се доволно и търкалящи се в мизерията ***.Никой няма да протестира и няма да им създава проблеми.Защото това е истината пушенето на марихуана създава безкритичност.Абе направо мечта за ония дето са в парламента!
184
3
 
10
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
помислете си ако беше толкова вредна колкото си мислите щеше ли да е легална в Холандия , някои щати в САЩ и други страни ... ?
183
13
 
3
 
! Отговори
много сте прости преди 9 години
Няма смисъл просто да им обеснявате , че марихуаната е по безвредна от цигарите и алкохола. Те си знаете тяхното и тва е. Те холандците , американците са супер *** щом са легализирали тревата... прости хора, няма да земат да прочетата нешо , а пишат глупости без да знаят. Единия вика има смъртни случаи , блъснал се с кола и така , еми то щото пияните не карата изобщо , те не блъскат , не трепат... ахаха *** народ сме!
182
0
 
0
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
Да, засега търпеливо ще ги изчакаме и ще им погледаме сеира, има какво да се научи, докато си живеем по нашият си начин :D
181
1
 
3
 
! Отговори
bezimen преди 9 години
Шаман, така е но колко хора въобще се замислят от тази гледна точка над нещата, за съжаление все още са много малко. За да се промениш трябва да видиш и осъзнаеш различно мислене от твоето и постепенно да направиш съпоставка дали ти, или различното сте прави. Ние българите сме много твърдоглави и винаги сме прави за всичко...
180
1
 
2
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
bezimen, така е, жертва са на манипулацията на елита, но ако имат желание и решат да се променят, точно сега имат чудесен шанс да го направят, като вече условията са такива, че е мн по-лесно за всеки, който иска да разшири и развие съзнанието и осъзнатостта си, да бъде интелигентен, и да се освободи от излишния товар и да постигне истинския смисъл на думата свобода, да бъде свой собствен лидер и водач, и да поеме отговорност за личната си реалност, което ще се отрази на колективната ни такава :)
179
5
 
15
 
! Отговори
bezimen преди 9 години
Това че марихуаната е трамплин към по тежките наркотици също е мит, има много хора, които карат на бяло без да са пушили коз преди това. Различните наркотици се употребяват от различни типове хора. Гологлавите татуирани момчета мислещи се за Роки Балбоа карат на бяло, отчаяните обикновени хора, които им е писнал мизерния живот пият по няколко ракии, хората които обичат да философстват да се забавляват, да се смеят и филмират пушат коз, всичко зависи от човека не от веществото.
178
4
 
6
 
! Отговори
сдклфк преди 9 години
Така, че хора , които не са пушили никога през живота си да не ми коментират и да не ми се правят на професори какво ставало след като пропушиш, че така като ви слушам и ме хваща яд, да може би е по-добре да не пушиш, не го отричам, но няма как човек със здрава психика да получи "усложнения" от употребата на марихуана. Можете да се напушите по един път поне малко компетентност да придобиете.
177
4
 
5
 
! Отговори
bezimen преди 9 години
Шаман, малко хора ще го разберат и осмислят това, но не са виновни те, хора които са на над 40, живели в съвсем други времена, изградени от предрасъдъци, страхове, издигащи в култ най-различни двулични държави и лидери, които са ги докарали до тук, те не могат да се променят, но не са виновни те...
176
6
 
7
 
! Отговори
сдклфк преди 9 години
Марихуаната се възприема различно от различните хора, има хора като мен, които изпушват по, да речем два грама качествена марихуана на ден, има хора, които като си дръпнат два пъти и им става лошо. Всеки сам си преценя как му влияе. Пропуших в 10ти клас, като за периода не съм спирал да пуша, сега съм на 29 години, смея да твърдя, че успявам в живота и също така успях да се докажа като личност през тези години. Смело заявявам, че марихуаната не е пречка за постигане на успехи и не води до нищо !
175
5
 
2
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
bezimen, отдавна загубих нуждата да бъда одобряван от другите, искам само да им представя различна гледна точка, малко да ги посръчкам за неща, които те не осъзнават в момента, и ако те пожелаят да се променят и преосмислят поведението си, за да променят курса на движението, по който са пътуват в момента. И ако им е омръзнало да преживяват физическата реалност по негативен начин да спрат и да заживеят в радост, любов и разбиране по м/у си, където всеки да си има всичко, което му е необходимо.
174
7
 
6
 
! Отговори
Б.Белчев преди 9 години
ВАЛЕРИЯ *** - колко получи като автор на статията и защо го правиш ?
173
4
 
6
 
! Отговори
bezimen преди 9 години
Ето един индиго представител на новото време. Подкрепям те, но не очаквай разбиране тук.
172
5
 
6
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
Аз ще ви кажа, че в момента като цивилизация отивате към унищожение, което сами си правите, защото вярвате в неща, които не са истина и действате по начин резонен на тези вярвания, не осъзнавате как употребявате и причинявате мн по-вредни неща от тетрахидроканабинол и започвате да умирате на по 50 годишна възраст, докато се опитвате да сте верни и достойни представители на смешното ви его-обществото и безсмислената ви система, създаваща негативност :D
171
3
 
8
 
! Отговори
bezimen преди 9 години
Незнам, дали се замисляте, но хората, които са за и тези, които са против сме от едната страна на монетата. Тук повечето хора сме от така наречената "средна класа". Тук няма богати, олигарси и прочие, просто едни намират утежение и развлечение в марихуаната, други в алкохола, трети в шоколада, четвърти в порното, но няма смисъл от това яростно разделение и омраза. Разделяй и владей, мрази себеподобния си- 25 години ни държат така.
170
6
 
9
 
! Отговори
Пиър преди 9 години
Към Въпрос - Абсолютно си прав. Нека да попитаме КОЙ пусна тази СТАТИЯ в нета и КОЙ я поддържа изкуствено. Някой има полза от тази дискусия и леко опипва почвата отдалеч как ще реагира обществото. Мафията в този бизнес е жестока. Борбата за парички от разпространението също. Така че въобще не се учудвам на писачите - защитници на тезата за легализация, защото всичките ще се облажат от това. А ЖУРНАЛИСТА КОЙТО ПУСНА СТАТИЯТА - КОЛКО ПОЛУЧИ ЗА ТОВА ????
169
12
 
12
 
! Отговори
факт преди 9 години
Част от пушещите марихуана стават шизофреници.Може би процентът е малък,но ако 2 милиона пропушат-това означава още 100 000 *** още!Кой ще поеме отговорността за това?И това е ясно,че е така поне от 30 години.Моля ви не си играите с огъня.Холандия е богата страна и явно има много излишни хора.У нас не е така.
168
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВикингНе съм сигурен дали си *** или просто ***
167
2
 
5
 
! Отговори
bezimen преди 9 години
Да вдигнат тези от вас, които през живота си никога не са се напивали, не са пушили, не са мразили, не са завиждали, не са правили лошо. Няма такива, така че е смешно грешни хора, да поучават други по-малко грешни хора, кое е грешно и кое не е..