Министър Павлова: Нямаме 100 млн. да оправим магистралите, затова ограничаваме скоростта

Снимката е публикувана в рубриката "Новини от вас" от читател и е направена на 8 март.

© Георги Петров

Снимката е публикувана в рубриката "Новини от вас" от читател и е направена на 8 март.

Държавата няма 100 млн. лева, за да ремонтира сериозно най-окаяните отсечки от магистралите, и затова единственото решение за гарантиране на безопасността на пътуващите е ограничаването на скоростта на тези места, стана ясно днес от изявление на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя допълва, че целият бюджет за текущи ремонти е между 50 и 70 млн. лева годишно.


"Въведохме това ограничаване на скоростта от 90 км/ч от 1 април с цел да обезопасим движението на най-тежките участъци от автомагистралите, на които има неравности, тъй като в последно време зачестиха инцидентите поради несъобразена скорост", казва регионалният министър, цитирана от "Фокус".


Павлова казва още, че допълнителни патрули ще осигуряват безопасното преминаване, докато свикнат шофьорите, че в тези участъци трябва да намалят скоростта. Ангажимент на областните пътни управления пък е да сигнализират местата, където на магистралите ще се кара със скорост като по първокласните шосета - 90 км/ч.


"Разбира се, най-добрият вариант е да ремонтираме проблемните участъци, но необходимите средства за най-тежкия участък около 67 км на автомагистрала "Тракия" и след това за област Пазарджик са необходими 70 млн. лв., и то само за рехабилитация, а не цялостно възстановяване на платното", обяснява Павлова.




На магистрала "Хемус" най-зле е отсечката между Шумен и Белокопитово. Тя е с дължина около 30 км, а за изравняването на неравностите по пътя са нужни около 30 млн. лева. В отговор на въпрос Павлова каза, че в периода май-юни ще се прави по-сериозно изкърпване на магистралите. Засега положението се спасява с т.нар. "тампониране", което е временно и нетрайно решение.


Междувременно началник на КАТ "Пътна полиция" в Пловдив Радослав Начев призова шофьорите да сигнализират на тел. 112 при дупки по пътя. Повод за изявлението му са масовите сигнали от хора през уикенда, че са спукали гуми на Околовръстния път на Пловдив, в посока София, при надлеза за автомагистрала "Тракия".


Представителят на КАТ съветва хората, които искат да търсят обезщетения за щетите по колите си, да извикат полицейски екип на мястото, който да им състави протоколи за инцидента. Без този документ няма начин да се заведе иск срещу стопанисващия пътя в съда.


Препатили шофьори обаче твърдят, че нерядко, ако извикате КАТ в подобен случай, отнасяте акт заради шофиране с несъобразена с пътните условия скорост. Освен това служителите на пътната полиция рядко били склонни да посочват като причина за катастрофи недостатъци по пътното платно. Това е и причината да няма яснота колко от тежките инциденти на пътя са заради дупки, неравности или нееднозначна сигнализация.