Пощенска картичка от Фъргюсън до светлото бъдеще

"Postcards from Ferguson"

© John Lowenstein, Fine Acts

"Postcards from Ferguson"

"Скъпи приятелю,


Познай от кой край на света е тази гледка:

- площада Тахрир в Египет
- Перления площад в Бахрейн
- Гези парк, Турция
- Фъргюсън, САЩ"

Повече от десет години носителят на награда от World Press Photo Джон Лоуенстийн разказва скрити зад статистиката човешки истории - на безизвестните латиноамерикански животи, които формират най-голямата мигрантска вълна на света - от Южна Америка към САЩ, на чикагското предградие Саут Сайд, известно като пропито с престъпност афроамериканско гето.


След като миналата година списание "Тайм" го праща да отрази сблъсъците във Фъргюсън, Мисури, след убийството на невъоръжения чернокож младеж Майкъл Браун, които предизвикаха общонационални протести срещу полицейското насилие и расизма, Лоуенстийн решава, че кадрите му могат да заживеят втори живот отвъд фотожурналистиката.




Фотопроектът "Пощенски картички от Фъргюсън" е серия от 8 снимки, които напомнят по изразителен начин, че кризисните за човечеството моменти са по-близко във времето и пространството, отколкото ни изглеждат. Те са предназначени за изпращане до приятели, познати, защо не политици - Лоуенстийн се надява, че интимното послание на пощенската картичка ще ангажира по нов начин по-широк кръг от хора в диалога за расова справедливост.


А проектът е част от Fine Acts - инициатива на журналиста и активист за човешки права Яна Бюрер Тавание, дигиталния артист и куратор Джули Фриймън (стипендианти на TED) и социалния предприемач Павел Кунчев, която, както показва името (в приблизителен превод от английски "Добри дела", но и заигравка с fine arts - термина за изящни изкуства), обединява изкуството с активизма.


Пощенска картичка от Фъргюсън до светлото бъдеще

© Fine Acts


Fine Acts дебютира на глобалната конференция за култура и иновации TED 2015 преди седмици, където семената му са посети преди година. Организацията изследва връзката между човешките права и изкуството, като свързва активисти и артисти от цял свят, за да работят заедно върху изкуство за социална промяна.


Засега проектът събира 20 артисти и активисти, стипендианти на TED. Целта му е да курира и създава "съвременно изкуство с кауза", което използва емпатията и въображението като шорткът към съзнанието отвъд парализиращия информационен шум.


"Много активисти имат нуждата не само да информират за проблемите, но и да преведат изключително важната си работа на език, който кара хората да обърнат внимание, да почувстват и да действат. Вярваме (а и всички сме виждали), че изкуството може да помогне за това", казват съоснователите Яна Бюрер Тавание и Павел Кунчев пред "Дневник".


Пощенска картичка от Фъргюсън до светлото бъдеще

© Fine Acts


Първата колекция на Fine Acts, все още в прогрес, е посветена на темата за мира, без да го разбира еднозначно. В инсталацията на Алиша Егърт и Сафуат Салийм "Бъдещето", изложена на TED, светещите крушки илюстрират държавите, в които според световната статистика в момента няма някаква форма на конфликт - 33 от общо 206, макар въпросът колко държави съществуват на планетата да повдига сериозна дискусия сам по себе си, коментира кураторът Джули Фрийман.


Към момента "Мир" включва още 7 проекта на известни артисти и активисти, родени или произхождащи от Палестина, Северна Корея, Ливан, Египет и други места. Сред тях е тази снимка от фотопроекта Survivor ("Оцелелият") на родената в Кувейт палестинска фотографка Лаура Бушнак, съосновател на сдружението RAWIBA на жените фотографи от Близкия изток и активист за достъпа до образование за арабските момичета. В продължение на 6 години тя документира живота на 11-годишния Мохамед като бежанец от войната между Израел и "Хизбула" от 2006 г. 


Мохамед губи и двата си крака, когато моторът на баща му преминава през изостанала мина в последната седмица на конфликта в Ливан. Забравените в земята мини продължават да рушат човешки животи дълго след като крехкият мир е настъпил, а децата представляват 24% процента от жертвите им според Handicap International, пише Бушнак.


Изкуствоведът Бахия Шахаб говори пред TED за графити проекта си "Хиляда пъти не". Лекцията е преведена на български от Дарина Стоянова и Антон Хиков за TED Talks

Част от колекцията е и "Азан" (Adhan) на изкуствоведа от Американския университет в Кайро и уличен артист Бахия Шахаб, чиито творби като протестния графити проект "Сини сутиени" са гостували в галерии из целия свят. Adhan (2014) е мюсюлманският песенен призив за молитва, който в нейната версията, за пръв път от 1400 години, е публично изпълнен от жена -  мецосопраното от египетската опера Май Кемал.


Планът на Fine Acts е творбите да обикалят галерии, музеи, публични места из целия свят - понякога като колекция, понякога поединично. След премиерата си на TED 2015 във Ванкувър "Бъдещето" заминава за Cartagena Data Festival през април, а "Пощенски картички от Фъргюсън" ще бъде в центъра на огромна глобална акция, която се готви около 9 август - годишнината от смъртта на Майкъл Браун.


Пощенска картичка от Фъргюсън до светлото бъдеще

© Fine Acts


"Работим по това цялата първа колекция от близо 20 творби да бъде изложена в Монтерей, Калифорния, в края на август, водим и разговори с няколко културни институции за дългосрочно партньорство. Всичко това, разбира се, е само началото."


Темата на следващата колекция на Fine Acts ще бъде обявена втората половина на 2015 г. и ще бъде отворена за проекти от целия свят.


"В момента работим заедно с артистите си по още около десет работи от колекцията "Мир" и сме близо до капацитета си – но само на TED включихме още два проекта. Ако някой има страхотна идея, няма да кажем не. Но причината към момента да сме включили основно стипендианти на TED е, че имахме нужда от "проверка на теорията" си, без да имаме стартови средства. А освен че са изключително добри в това, което правят, те са и наши добри приятели и се съгласиха да работят изцяло про боно, за което сме безкрайно благодарни."


Fine Acts в момента търси сътрудници, партньори и финансиране.

Ключови думи към статията: