Центровете за работа с деца с увреждания затварят след 2015 г. (видео)


Центровете за работа с деца с увреждания ще спрат да работят след края на 2015 г., а децата ще бъдат настанени в центрове от семеен тип и защитени жилища. 




105 млн. лв. са пренасочени за създаването на 132 подобни центъра в България. Според вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин това ще осигури достъп на децата до медицински специалисти, социални работници и психолози.


Калфин откри център за настаняване от семеен тип в кв. "Надежда", който разполага със шест спални, кухненско оборудване, кът с играчки и детска площадка, и където ще бъдат настанени до 14 деца. Кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на откриването, подчерта, че общият капацитет на 13-те центъра и 3-те защитени жилища е около 180 деца, допълва БГНЕС. В тях ще останат близо 50 свободни места, което ще позволи настаняването на деца от провинцията, които са родени в София. В новите центрове ще работят 180 души, като 30 от работните места ще бъдат нови. За целта по ОП "Развитие на човешките ресурси" са отпуснати близо 2 млн. лв.


Държавата не знае колко хора с увреждания живеят у нас, какви са потребностите им и какви услуги трябва да им предложи, заявиха организации на родители на деца с увреждания. На трети април част от организациите, присъстващи на днешната кръгла маса, гласи отворени писмо на организациите.