Гласове за изваждане на 10% от защитата на ЮНЕСКО Пирин остават нечути в екоминистерството

Гласове за изваждане на 10% от защитата на ЮНЕСКО Пирин остават нечути в екоминистерството

© Красимир Юскеселиев

Министерството на екологията няма намерения да иска от ЮНЕСКО изключване на почти 10% от Национален парк "Пирин" от защитата на световната организация, научи "Дневник" от източници от ведомството. Такава идея лансираха миналата седмица от "Природа за хората", които подкрепят искания, идентични с тези на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" за втори лифт и ново строителство в планината.


На заседание на Консултативния съвет миналата седмица, Филип Цанов от "Природа за хората" е внесъл писмо с искане Консултативния съвет да задължи  директора на парка да препоръча на МОСВ подобно изключване от защита. Писмото му не е било част от първоначалния дневен ред на съвета, който е съветващ орган към дирекцията на парк Пирин.


Под искането му, с което "Дневник" разполага, са се подписали 11 членове и сред тях са кметът на Банско Георги Икономов, Иван Обрейков от "Юлен" - фирмата, концесионер на ски зоната в Банско, кмета на Разлог, представители на общините Сандански и Струмяни. Искането им е било да задължат директора на парка да поиска от МОСВ да инициира 3929 хектара, определени за туристически зони в Пирин, или  9.7% от територията на националния парк, да бъдат изключени от защитата на ЮНЕСКО.




От Дирекция "НП Пирин" обясняват, че поставената във въпросното писмо задача не е пряка функция на директора на парка и че всъщност съветът е гласувал и приел само решение писмото да бъде изпратено в екоминистерството. За това са гласували 16 гласа "за" от общо 20 присъствали, 3 "против" и "2" въздържали се. Пълният състав на Консултативния съвет е от 30 души.


Писмото все още не е получено от министерството. Оттам не разполагат и с копие от протокола, отговарят на "Дневник" от пресцентъра на МОСВ. 


Подобно предложение не е реалистично и МОСВ няма намерение да инициира такова искане към световната организация ЮНЕСКО, научи "Дневник".


Миналата седмица отново Филип Цанов разпрати подвеждащо съобщение до медиите с информация, че целият състав на Консултативния съвет предлага на МОСВ изключването на 10% от закрилата на ЮНЕСКО. В пресинформацията Цанов се подписва като представител на "Природа за хората", но въпросната организация няма представителство в съвета.


При сформирането му предложението за членството на "Природа за хората" е било отхвърлено. Но с днешна дата нейният член – Филип Цанов, участва в КС на Национален парк "Пирин" като представител на бизнеса. Той се явява от името на търговска фирма "Престиж Бизнес–93" ООД със собственик "Булгартабак" - Гоце Делчев. Именно като представител на фирма "Престиж" той е подписал и предложението си.


В момента ЮНЕСКО позволява да се развива туризъм в буферната зона на защитената територия. Според "Природа за хората" обаче така се пренебрегвало мнението на местните власти и общности и се създавали предпоставки за нарушения.


Консултативният съвет на Национален парк "Пирин" е отхвърлил предложение на представители на неправителствените организации в плана за управление да бъдат отразени решенията на Комитета за световното наследство към Конвенцията за опазване на световното природно и културно наследство, каза за "Дневник" друг член на съвета, Тома Белев.


Белев също коментира, че предложението на Цанов не е успяло да събере достатъчно гласове по време на заседанието и то не е легитимно. По думите му то е било подкрепено само от кметове в региона на Банско с бизнес интереси в бъдещи ски строежи в парка.

Ключови думи към статията: