България празнува националния празник Трети март

Церемония за издигане на националния флаг по случай Националния празник Трети март пред паметника на незнайния войн. Кадърът е от 2014 година.

© Георги Кожухаров

Церемония за издигане на националния флаг по случай Националния празник Трети март пред паметника на незнайния войн. Кадърът е от 2014 година.

Днес е Националният празник на страната, в който България чества 137-та годишнина от Освобождението.


На този ден (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Сан-Стефанският мирен договор между Русия и Турция, който предвижда възстановяването на Княжество България. 


Тържествата в София и страната ще продължат през целия ден. Навсякъде в страната с тържествени ритуали ще бъде издигнато националното знаме. На паметници на загиналите за свободата ще бъдат поднесени венци и цветя, предвиждат се и църковни церемонии в памет на загиналите. В тържественото отбелязване на националния празник ще участват и военнослужещи от Българската армия.




Военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в честванията на връх "Шипка" и в цялата страна.
В Казанлък в ритуала за издигане на националния флаг на България ще участват представителни подразделения и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. По-късно военнослужещи от бригадата ще поднесат венци и цветя в памет на освободителите пред паметника на Свободата на връх Шипка.


Представителни подразделения от военно формирование 34 750 – Карлово ще засвидетелстват своята признателност към загиналите за Освобождението на България с ритуал по полагане на венци, който ще започне в 11.30 ч. пред бюст-паметника на генерал Столетов в село Столетово, община Карлово. В Стара Загора военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада от Сухопътните войски ще участват в тържествената проверка (заря).


Представителни подразделения от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили ще се включат и в тържествата в Пловдив, Асеновград, Смолян, Сливен, Ямбол, Плевен, Русе, Белене, Шумен, Благоевград, Свобода, Враца, Горна Оряховица, Костинброд, Банкя, Божурище, Варна, Бургас, Добрич, Средец, Созопол и Черноморец. Военнослужещите ще участват в тържествените ритуали за издигане на националното знаме и ще поднесат венци и цветя пред паметниците на загиналите за Освобождението на България.


Президентът Росен Плевнелиев на церемонията през 2014 г.

© Георги Кожухаров

Президентът Росен Плевнелиев на церемонията през 2014 г.


В 11.00 часа на пл. "Свети Александър Невски"  в София ще се състои официалната церемония по издигането на националното знаме. Президентът Росен Плевнелиев ще участва в церемонията и ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин.


Българският патриарх Неофит ще оглави панихидата и Благодарствения молебен по повод националния празник, които ще започнат в 10 часа след светата Литургия в катедралния храм "Св. Александър Невски".


За шеста поредна година Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи Деня на Освобождението на България с Ден на отворени врати и специална изложба "Трети март – три войни – три съдби". Изложбата представя съдбата на три офицерски фамилии, в която се оглежда почти век национална история - на тримата опълченци, станали генерали в освободена България Данаил Николаев, Стефан Тошев и Кръстю Маринов, както и на техните синове – подполковник Николай Николаев, генерал-лейтенант Тодор Тошев и генерал-лейтенант Иван Маринов.


Военноморският музей във Варна отбелязва Националния празник с изложбата "Свободна България. Символи на държавността". Изложбата представя уникални експонати, които разкриват изграждането на символиката на държавността след Освобождението през 1878 г. Входът е свободен както в Националния военноисторически музей, така във филиалите на му във Варна – Военноморски музей и Парк-музей на бойната дружба 1444 г., както и в Музея на авиацията в Пловдив.


В Русе ще бъде открита възстановената къща-музей "Баба Тонка". Тя ще бъде отново отворена за посетители след затварянето й през 1992 г., съобщават от Община Русе. Празнично слово ще произнесат  директорът на Регионалния исторически музей доц. д-р Николай Ненов и кметът на града Пламен Стоилов. Русенският митрополит Наум ще извърши празничния водосвет.


България празнува националния празник Трети март

© Анелия Николова


От 18.30 часа на пл. "Народно събрание" в София ще се състои тържествената проверка-заря по случай Националния празник на България, с която ще бъде почетена паметта на падналите за свободата на България. Президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.


В церемонията ще участват военнослужещи от военни формирования 28 860 - Горна Малина, 42 600 - Мусачево, 22 320 - Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини - Самарското знаме, Знаме на Стилияна Параскевова, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти Шипченски полк, Знаме на 15-ти Ломски полк, Знаме на 13-ти Рилски полк, Знаме на 24-ти Черноморски полк, Знаме на 30-ти Шейновски полк. Командващ на тържествената проверка ще бъде бригаден генерал Боян Ставрев, командир на Националната гвардейска част.


От 19.30 часа в Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.


За първи път празникът е отбелязан на 19 февруари 1880 г. (3 март е дата по нов стил) като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор". От 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото народно събрание от 5 март 1990 г.


"Атака" ще проведе традиционното си шествие за националния празник, което тази година ще е под наслов "10 години "Атака", 10 години битка за България" и "От турско иго ни освободи Русия, не ЕС". Шествието ще тръгне от НДК по бул. "Витоша", по бул. "Цар Освободител" до площада пред храм-паметника "Александър Невски". Ще присъстват Анатолий Карпов – депутат от Държавната Дума на Руската Федерация от управляващата партия "Единна Русия" и 12-ти световен шампион по шахмат от 1975 до 1985 г. и световен шампион на ФИДЕ от 1993 до 1999 г., какот и Роман Худяков – депутат от Държавната Дума на Руската Федерация и зам.-председател на фракцията ЛДПР.  Двамата руски депутати, както и лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще държат речи пред митингуващите.