Прочистване по румънски

Агенцията за борба с корупция записва завидни резултати
2 мар 2015 21:03,
49
Прочистване по румънски
Виктор Понта. Снимка: архив, Ройтерс

До скоро румънците считаха, че бившият министър на туризма Елена Удреа е недосегаема за прокурорите. Екссъпругата на влиятелен и богат бизнесмен беше протеже на бившия президент Траян Бъсеску. Националната дирекция за борба с корупцията обаче я арестува по обвинения в пране на милиони долари, дошли от измами на съпруга й, които източвал държавни пари с нереално високи цени за софтуерни услуги.  

Според сп. “Икономист”  случаят “Удреа” е чудесна възможност за дирекцията за спечелване на общественото доверие в наглед предварително загубената битка с корупцията по високите етажи на властта. 

Главен прокурор в дирекцията е Лаура Кодруга Ковеси, баскетболна звезда на младини, която заема длъжността от април 2013-а година. Редица критици се съмняваха, че тя ще успее да опази репутацията на поверената й дирекция, но в интерес на истината от идването й разследванията на висши държавници се увеличават.   
 
През 2014-а година за корупция са повдигнати обвинения на 1138 души, в това число 24 кметове, 5 депутати, двама бивши министри и експремиера Адриан Настасе. Над 90% от делата завършват с присъди. 
 
Тези впечатляващи данни имат цена. Както самата Ковеси споделя: “Всяка вечер по телевизията се изсипват лични атаки срещу мен”. Водещ ТВ канал я обвини във вземане на подкупи и прокурорът заведе дело за клевета.  
 
Антикорупционната дирекция беше атакувана от Виктор Понта малко преди да стане премиер на страната през 2012-а година. Той заяви, че структурата е пряк наследник на тайните служби от времето на комунизма.  
 
Сега изглежда премиерът е променил мнението си напълно. 42-годишният политически лидер не пропуска да цитира похвалите, получени от дирекцията в скорошен доклад на Европейския съюз. Понта е категоричен, че борбата с корупцията върви в правилната посока, а именно той е назначил Ковеси за главен прокурор. 
 
Но истината не е точно такава. Ковеси е кандидатът на президента Бъсеску и получава подкрепата на премиера като част от сделка за разпределяне на властта. Но Националната дирекция за борба с корупцията става все по-популярна сред румънците и Понта не пропуска да яхне вълната.  
 
Проучвания на общественото мнение сочат, че дирекцията е четвъртата институция по доверие след църквата, армията и силите за сигурност. 

Но хората в Румъния очевидно не са забравили за атаките на Понта и неслучайно той загуби президентските избори през ноември срещу Клаус Йоханис, който обяви борбата с корупцията като основен приоритет в кампанията си. 
 
Изискв
анията на Европейския съюз за управление, изчистено от корупционните схеми, се припокриват с желанието на Съединените щати, които държат на Румъния в битката с Русия за влияние в Източна Европа. С други думи върху Букурещ се упражнява сериозен натиск за прочистване и изглежда лека-полека колелото се завърта. 
 
Но определено трябват повече усилия, за да бъдат убедени крупните инвеститори, че Румъния е “чиста” и там може да се прави честен бизнес. От 2013-а година насам страната заема една и съща позиция в класацията за борба с корупцията на Transparency International, а именно 69-то място.  
 
Но с усилията на прокурор Ковеси и колегите й от антикорупционната дирекция издигането в класацията изглежда твърде вероятно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
разочарован преди 9 години
Новият МВР който ке наследи Вучков може да има успех ако се поучи от северната ни съседка Румъния;при тяхМВР Траян Игас започна реформата на вътрешното министерство с мащабна чистка на 10000 души заради липса на подготовка и професионализъм.пО ПОДОБЕН НАЧИН и в Грузия беше извършена реформа кат по подобен критерии освободиха 30000 души и назначиха 15000Ако настоящата МВР съумее да съчетае пприемственоста с Румънския опит ще е най голям успех за нац.сигурност.
31
1
 
1
 
! Отговори
Комнягата преди 9 години
Нещо ми намирисва на саморазправа с опозицията, просто там явно не са толкова сраснали като тука и реално си правят "мръсно", а не се громят само с думи пред камерите... а реално един другиму косъм да не падне не дават... НЕ казвам, че тези в Румъния, които са ги погнали, не го заслужават, но съм убеден, че действат избирателно...
30
2
 
0
 
! Отговори
за 39 преди 9 години
На теб все някой друг ти е виновен, а? Просто най после е време прокуратурата да стане работеща и истинска, а съдът да е обществено отговорен и да се отчита пред народа за свършеното. Че започваш да ми приличаш на премиера, дето все предишните му бяха криви, та вече 5 години!
29
0
 
8
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Това в Българи няма как да стане, защото младото поколение още от ученическата и студентската скамейка биват научавани на гъзолизие, подмазване, корупция. Това постоянно висене на родители при учителите, това постоянно питане "ама какво да направим за да бъде детето отличник", нищо че то горкото 2+2 едвам събира. После в университетите тея същите гъзолизничета продължават и взимат диплома за висШУ по същия начин, после се уреждат по разни държавни администрации и продължават целия си живот така.
28
5
 
11
 
! Отговори
Божо преди 9 години
По времето, когато управляваше правителството на Иван Костов, румънците ни дишаха прахта, а руските ченгета ги гонеха от България с шутове !!! Докато кремълското джудже е кумир на природонаселението, ще живеем зле !!! андрей райчев ще дудне за българосъветската дружба и за американските капиталисти !!! кънчо Стойчев ще отчита всенародната любов на българина към съветския съюз и как трябва да станем 16-та република на СССР !!! сидеров ще продължава да громи еврейството и ще прегръща кобзон :(((
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 9 години
Да подраж.на Рум - за борба с корупцията, то цар Крум го е измислил много преди тях. На българина малко му трябва да влезе в релси, ама сме много милостиви. Една седмица е достатъчно да се прилагат азиатски методи и закони /примерно на Северна Корея/ и по богатство ще има да ни догони Румъния. Това не се прави при нас понеже нито имаме достатъчно затвори, нито професионалисти главорези. Ако пък се режеха ръцете на крадците то след година трябва да се режат протези.Така ще ядем все гнили Ябълки
26
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Изследване на ЕК: Българските ученици са най-неграмотните в Европа""Най-добре се представят родните ученици по отношение на познанията по природни науки, като там не са последни, а предпоследни. Под критичното ниво са 1/3 от децата, като по-зле от българчетата в тази класация са само румънчетата."Като ви казвам че власите са същите клефуци като *** МЕ СЛУШАЙТЕ, бе *** прости!!!
25
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За разлика от българите, румънците не се изживяват като славяни и са истински православни.
24
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея са на светлинни години пред нас вече, а тука за следващите 10г. няма даже да ги виждаме на хоризонта.
23
8
 
20
 
! Отговори
до 25-и преди 9 години
Какво ДС, бе, деби..ле?Всяка държава по всяко време е имала служби за сигурност!Баси тъпия рефрен, дето ***..ците го въртят 26 г вече!Разстрел на политици, съдии и прокурори, на плювньо и 240-те преяли крадци!И да се заемат млади и учени хора!Това е решението!!
22
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато арестуват Иван Лостов- *** и Радан-презерватива ще разбера че идват реформите.До тогава - Живели!
21
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 24Проблема може да се реши много бързо - всички ДС копеуета за разстрел. След само 3-4 месеца ще се почуства промяната.
20
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Румънците още в началото подходиха както трябва-с твърда ръка.Ошушкаха Чаушеску и жена му и дадоха да се разбере, че промяната ще е безкомпромисна.Българите сме едни продажни ***, с *** манталитет и затова сме на този хал.ДГД!
19
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V RUMUNIA NIAMA DPS I ATSAKA.
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VSICKO RUMANKO E FALSHIVO,TOVA NE SE E SLUCILO--TE SA KATO GARZITE.NAI-GOLIAMITE KRADZI V SVETA,A SEGA I NAI- DOBRATA POLIZIA.V BALGARIA NAI-DOBRITE POGARNIKARI-IMAME EDINSTESTVENIAT GENERAL POGARNIKAR.
17
1
 
22
 
! Отговори
оптимист преди 9 години
Днес в Румъния, а утре и у нас! А дано...
16
1
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
В коя "България" живееш ми е интересно?
15
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То тук целия народ трябва да влезе в пандиза....
14
0
 
18
 
! Отговори
Anti преди 9 години
В България такава комисия ще е съставена от "наши" хора, които ще топкат другите. Така че в БГ пак няма да се оправят нещата. ДС си знае работата. Тя не спи, за разлика от заспалите ни съотечественици, отворили широко очи и усти за вече огризани кокали и помийни ями в които да се сврат в уединение. Долна пасмина, чакаща поредното постче, от което да се правят на велики, препирайки гордо парите на властимащите ни ***, горди наследници на овчарите от ДС и БКП.
13
0
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Че мъй фаче домнулей...както са набрали инерция,да ги подпукат и нашенските тарикати,които използват съдилищата ни да им дават...индулгенция за кристална честност.Няма по...чисти в света от нашите държавни мафиоти;апокалифачи фъш фъш.