В света има рекорден брой милиардери, Бил Гейтс отново оглави класацията на "Форбс"

Бил Гейтс за пореден път оглавява класацията на милиардерите на сп. "Форбс".

© Reuters

Бил Гейтс за пореден път оглавява класацията на милиардерите на сп. "Форбс".

За 16-и път Бил Гейтс е обявен за най-богатия човек в света в традиционната годишна класация на сп. "Форбс", съобщи Би Би Си. Основателят на "Майкрософт" е увеличил благосъстоянието си с малко над 3 млрд. щатски долара през тази година и отново изпреварва мексиканския бизнесмен Карлос Слим, който остава втори.


В света има рекорден брой милиардери – 1 826 души, по данни на "Форбс". За последните 12 месеца те са се увеличили със 181 души. Същевременно обаче благосъстоянието, необходимо за нареждане сред първите 20 в престижната класация, се е понижило с 2 милиарда и през тази година то е 29 млрд. долара.


Представителите на САЩ и тази година доминират в топ 20, с 15 от най-богатите хора в света, идващи от страната. В списъка има 290 нови имена, 71 от които са от Китай.




Друг рекорд, който класацията поставя – тази година в нея има 46 милиардера, които са на възраст под 40 години. Най-младият милиардер в света е 24-годишният Еван Шпигел, съосновател на Снапчат – мобилно приложение за снимкови съобщения, които се задържат само по няколко секунди, преди да изчезнат, което е много популярно в САЩ. Той разполага с 1.5 млрд. долара.


Силициевата долина тази година е създала общо 23-ма нови милиардери.


138 души, които миналата година бяха в списъка на най-заможните хора, сега са отпаднали от класацията. Най-забележимото отсъствие е това на украинския президент Петро Порошенко.


От руснаците предприемачът и политик Владимир Потанин оглавява лидерството с неговите 14.8 млрд. долара, който е на шеста позиция. След него се нареждат бизнесменът Михаил Фридман с 14.7 млрд и Алишер Усманов с 14.5 млрд., който тази година отстъпва лидерската си позиция, отбелязва "Ведомости".


Ето и първите десетима в класацията със състоянието им и техните основни компании:


1. Бил гейтс – 79.2 млрд. долара (Microsoft)


2. Карлос Слим – 77.1 млрд. долара. (Phones and construction in Mexico)


3. Уорън Бъфет – 72.7 млрд. долара (Berkshire Hathaway, световен инвеститор)


4. Амансио Ортега – 64.5 млрд. долара (Zara и други модни вериги)


5. Лари Елисън – 54.3 млрд. долара (Oracle)


6. Чарлз Кох – 42.9 млрд. (Koch Industries и др. индустриални бизнеси)


7. Дейвид Кох – 42.9 млрд. (Koch Industries)


8. Кристи Уаолтън – 41.7 млрд. долара. (Walmart)


9. Джим Уолтън – 40.6 млрд. долара (Walmart)


10. Лилиан Бетанкур 40.1 млрд. долара (L'Oreal)

Ключови думи към статията: