Пакистан арестува стотици родители, отказващи да ваксинират децата си за полиомиелит

Снимката е архивна

© Reuters

Снимката е архивна

Почти 500 души са арестувани в Пакистан заради отказа им техните деца да бъдат ваксинирани срещу детски паралич, съобщиха ДПА и Асошиейтед прес, като се позоваха на властите. Арестите са извършени в град Пешавар и околните райони в началото на тридневна местна кампания за ваксиниране.


Това е първата подобна мярка на властите, които засилват борбата с детския паралич след зачестилите миналата година случаи на болестта, довели до ограничения за пътуването.
По данни на правителството през 2014 г. в Пакистан са били регистрирани 303 случая на детски паралич - за сравнение през 2013 г. броят им е бил 93. 


Над 90 процента от случаите са били в размирния регион по афганистанската граница, където въоръжени лица, свързани с Ал Каида, нападат извършващите ваксинация здравни работници или родителите отказват да позволят децата им да бъдат ваксинирани.




Екстремистите твърдят, че кампаниите за ваксиниране от пакистански или международни здравни служители са работа на противниците на исляма с цел да бъдат стерилизирани мюсюлманите, посочва ДПА.


Пакистан е похабил ваксини за 3,7 милиона долара, дарени за защита на децата от смъртоносни заболявания, заради неподходящо съхраняване, отбелязва Ройтерс. 


Държавният министър за националните здравни служби, регулацията и координацията Саира Афзал Тарар заяви, че отговорните служители са временно отстранени от длъжност и по случая се води разследване.


Ваксините са били дарени от УНИЦЕФ, по чиито данни 10 процента от децата в Пакистан не доживяват до пет години, като повечето смъртни случаи са причинени от лесно лечими болести, отбелязва БТА.