Google и Facebook може да работят заедно по проектите за развитие на интернет

Google и Facebook може да работят заедно по проектите за развитие на интернет

© Albert Gea, Reuters

Google и Facebook не изключват възможността да си сътрудничат по проектите си за развитие на интернет. По време на Mobile World Congress 2015 в Барселона и двете компании загатнаха за плановете си в сферата.


Google например потвърди, че работи по собствена услуга за безжичен достъп до интернет. Слухове за такъв проект има от доста време, макар и компанията да не ги коментираше. Вицепрезидентът на Google Съндар Пичай обяви, че интернет гигантът няма да прави мащабен проект нито ще се конкурира с телекомите.


Принципът на действие на услугата ще е подобно на устройствата Nexus. Тя ще се разработва съвместно с партньорите на Google. Пичай обеща, че до няколко месеца компанията ще излезе с повече подробности. Той все пак загатна, че мрежата ще се изгради чрез стратосферни балони и и дрони. Те ще си сътрудничат в осигуряването на интернет достъп до райони, до които няма как по друг начин да бъде осигурена връзка с глобалната мрежа.




Попитан какво мисли за инициативата Internet.org на Facebook и намеренията на компанията на Марк Зукърбърг също да осигурява интернет връзка чрез дрони, Пичай заяви, че двата проекта са различни, но се допълват взаимно. "Нито една компания не може да направи всичко сама. Щастливи сме да работим заедно с Facebook", коментира Пичай. Той посочва, че двете компании вече си сътрудничат в осигуряването на олекотени версии на някои онлайн услуги чрез Internet.org например.


По-късно и основателят на Facebook Марк Зукърбърг коментира развитието на Internet.org през изминалата година. Той посочи, че компанията е изпълнила двете си основни цели да избере основна посока на развитие на проекта и да намери първите си партньори. Някои телекоми вече работят заедно с Facebook в осигуряването на достъп до мобилни онлайн услуги, както и инвестират в развитието на мрежите в още повече райони, заяви Зукърбърг. Той припомни обявеното наскоро от Internet.org, че 90% от световното население живее в обсег на мобилна мрежа.


Зукърбърг също заяви, че Facebook и Google работят заедно в развитието на онлайн услугите си, за да са достъпни чрез Internet.org. Изпълнителният директор на най-голямата социална мрежа в света също остави врата отворена и за по-сериозно сътрудничество между двете компании. Той подкрепя тезата, че една компания няма как да извърши всичко и именно затова Internet.org е базирана на създаването на партньорства.


Всичко, което трябва да знаете за: