Никой от властта няма да уважи погребението на Немцов

Никой от властта няма да уважи погребението на Немцов

© Reuters

Никой от висшите ръководители на Русия няма да посети във вторник поклонението и погребението на убития в петък опозиционен политик Борис Немцов, но за сметка на това паметта му ще почетат посланиците на всичките 28 държави от ЕС.


Поклонението започва в 10 часа в Центъра "Сахаров", а погребението ще е в 15:30 на Троекуровското гробище - едно от престижните гробища в Западна Москва относително близо до Московския държавен университет.


Президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев няма да присъстват, едва ли ще отиде и някой от вицепремиерите, съобщи телевизия РБК. В Съвета на федерацията (горната камера на парламента - бел.ред.) не предвиждат да изпращат официални представители, макар че е възможно някои сенатори да отидат в лично качество. Сред тях няма да е Анатолий Лисицин, сенатор от Ярославълска област, където Немцов бе депутат в местния парламент, който се оправда с това, че е в избирателния си район в момента.




Президентът ще бъде представен от своя парламентарен секретар Гари Минх, тъй като преди време Немцов бе депутат в Държавната Дума. Председателят на Думата Сергей Наришкин и някои от заместниците му също не планират да се появят в Сахаровския център.


Управляващата партия "Единна Русия", която убитият често наричаше "партия на мошениците и крадците", също няма да изпрати свои представители на поклонението. Няма да присъстват и свързаните с кариерата на Немцов губернатори на Нижегородска и Ярославълска област.


От едрите бизнесмени в енергийни корпорации, за които в миналото като вицепремиер отговаряше Немцов, ще пристигнат президентът на "Роснано" Анатолий Чубайс, ръководителят на "Росатом" Сергей Кириенко и първият вицепрезидент на "Алфа-банка" Олег Сисуев, който беше колега на убития, но като социален вицепремиер.


Комунистите от Думата ще изпратят своя делегация - според първия зам.-председател на парламента Иван Мелников "Борис Немцов бе наш идеологически противник и нашите привърженици, меко казано, нямаха никакви симпатии към дейността и позицията му. Но той бе ярка фигура и интересен политик и опонент. Освен това ще демонстрираме, че не приемаме кървавите провокации, разправа и диверсии".
Михаил Горбачов, който не е добре със здравето, заяви, че "за съжаление" няма да може да присъства, но ще изпрати цветя.


Гари Каспаров, който от 2013г. окончателно се установи в САЩ, обясни в интернет защо няма да пристигне в Москва с думите "Не купувам еднопосочни билети".