Видео: Какъв цвят е тази рокля? Малък урок от социалните мрежи


В какви цветове е тази рокля? Бяло и златисто или черно и синьо?  Не е за вярване, но този въпрос помете социалните мрежи през последните 24 часа. Истински спор се разгоря в "Туитър", където под хаштагът #TheDress, #Blackandblue и #Whiteandblack хората цял ден се съмняват във своите и чуждите възприятия. 71% от запитаните в Buzzfeed смятат, че тя е златисто-бяла. Ако и вие сте от тях, ще бъдете изненадани.




Роклята действително е синьо-черна - с потвърждение се включиха дори големите телевизионни канали. Причината е в начина по който мозъка възприема цветовете и може да се оприличи на баланса на бялото на фотоапаратите. Мозъкът автоматично донастройва един цвят спрямо заобикалящите го и спрямо дневната светлина. А тя всъщност се мени постоянно.


Гледайки роклята, мозъкът се опитва да елиминира "хроматичното отклонение" на светлината, на която смята, че е направена снимката, разказва неврологът Берил Конуей пред Wired. Взависимост от нея, той "изключва" или синьото - в който случай вижда бяло и златно, или златистото от роклята. 


http://swiked.tumblr.com/post/112166688660/bellasfault-swiked-katze-geht-meow

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: