Първанов вече не говори за оставка, вярвал на парламентарната си група

Георги Първанов

© Анелия Николова

Георги Първанов

Вместо оставка Изпълнителният съвет на АБВ (тясното ръководство) се зае с изготвяне на социален борд и механизъм за контрол на харченето на новия външен дълг. "Вярвам на парламентарната група. Това, че някой е изкривил информацията, че не е довел до край решенията на Изпълнителния съвет е друга история", заяви лаконично след края на заседанието лидерът на АБВ Георги Първанов.


Преди ден той се закани да подаде оставка в знак на несъгласие с това, че депутатите му против решение на партийните органи са подкрепили ратификацията на договора между правителството и 4 банки за емитиране на нов външен дълг до 16 млрд. лв. Днес Първанов каза, че "решения, каквито има да се вземат, ще се вземат на 6 март, когато ще има Национален съвет на партията".


"Трябва да тълкувате моята оставка като протест към онова, което става в парламента изобщо", заяви той. По думите му в Народното събрание е бил одобрен един дълг, в който както се е видяло, има кухи и надписани числа, които не са добре структурирани и това е признал и самият финансов министър Владислав Горанов.




Според членове на ръководството на АБВ на днешното заседание изобщо не е коментирана темата за оставка на лидера, а разговорът бил в посока как АБВ да излезе по-силна от ситуацията. АБВ, чрез вицепремиера Ивайло Калфин и парламентарната си група, трябва да е гарант, че няма да се харчат повече от 14 млрд. лв., обяви пред Би Ти Ви зам.-председателят на партията Румен Петков. По думите му Първанов е възложил да се изготви и механизъм за контрол как точно се харчат средствата от заема.


Обсъждан бил въпросът да се предложи на парламента социален борд - минимум изисквания за социалните плащания и възможности за повишаване на доходите.


Аз съм заявил, че президентът Георги Първанов по никакъв начин не трябва да се оттегля от политиката. Той е нужен не просто на АБВ, той е нужен на България, коментира още Румен Петков.

Ключови думи към статията: