Мексико залови един от най-търсените наркобосове Сервандо "Ла Тута" Гомес

Сервандо "Ла Тута" Гомес в кадър от агитационно видео

© Reuters

Сервандо "Ла Тута" Гомес в кадър от агитационно видео

Мексико залови един от най-търсените наркобосове в страната Сервандо "Ла Тута" Гомес, което е спечелена битка за президента Енрика Пеня Нието във войната с наркокартелите, съобщи агенция "Ройтерс".


49-годишният Гомес беше основната мишена в усилията на властите да си върнат контрола над щата Мичоакан, разкъсван от кървавата вражда между групировката "Рицари тамплиери" на Гомес и местни въоръжени банди, които са опитват да ги отблъснат.


Преди една година в Мексико беше заловен Хоакин Гусман, който оглавява картела "Синалоа" - една от най-влиятелните контрабандни групи в света.




Говорител на полицията заяви, че федералната полиция е заловила Гомес в Морелия, столицата на Мичоакан след месеци наред разузнавателна работа. Очаква се до няколко часа той да бъде доведен в Мексико Сити и да направя изявление. Според местните медии Гомес е бил арестуван в дома си, при задържането не е имало стрелба.


Миналата седмица полицията проведе акция с обиски и арести на хора, свързани със Сервандо Гомес.


Откакто през 2007 г. мексиканските власти започнаха масирани операции срещу наркокартелите, над 100 000 души загинаха в насилието. Според "Ройтерс" никой друг наркобос не е бил толкова усилено преследван колкото Гомес.


Той публикуваше видеоклипове в YouTube срещу политическата корупция, обвиняваше правителството в съюз със съпернически групировки и определяше своите "Рицари тамплиери" като "необходимо зло".


Гомес, който е бивш учител, твърди, че картелът му следва стриктен етичен код. С времето обаче той стана по-откровен за криминалната страна на групировката, която през 2013 г. контролираше голяма част от бедния планински щат Мичоакан.


САЩ го издирват за трафик на метамфетамини и кокаин, а според министреството на правосъдието той е замесен в убийството на 12 мексикански полицаи през 2009 г. Мексиканските власти бяха обявили 30 милиона песо (2 милиона долара) за главата му.

Ключови думи към статията: