Борисов разпореди пълна проверка на снощното убийство

Борисов разпореди пълна проверка на снощното убийство

© Анелия Николова

Максимално да се провери случая около снощното убийство край затворническото общежитие в Казичене, какво е правил застреляният там, с кои затворници се е виждал, визможно ли е в района на да няма видеонаблюдение, това разпореди премиера Бойко Борисов на министрите на вътрешните работи и правосъдието. Застреляният Борис Борисов-Боби Белята е стар познайник на Борисов, който като главен сектретар на МВР изрече по негов адрес крилатата фраза "Ние ги хващаме, а те ги пускат".


През 2002 година убитият вчера мъж е задържан заедно със свой познат за поставен взрив в автосервиз. Двамата арестувани обаче получават условни присъди, като съдът приема тезата на защитата, че следите от експлозива по ръцете на задържаните са от бракониерски риболов.


Тази случка кара днес Борисов, по време на обсъждането на бъдещите мерки за борба с тероризма, да изиска да се предвидят и сериозни санкции за бракониерски улов с взрив. "Много е важно, защото взривът си е един и същ – дали да взривиш сервиз или да ловиш риба, или да правиш терористичен акт", казва премиерът, сочи публикуваната стенограма от правителственото заседание.




Борисов припомня, че навремето МВР си е свършило работата и обвинението е била като по книга, но Боби Белята и неговият съучастник са отървали затвора. "Тогава беше голям скандал, защото трябваше да докажем взрива и натривките…, да оборим тяхната версия, която беше приета, за съжаление, че са отивали с този взрив за риба", отбелязва премиерът.


Бившият главен секретар на МВР повтаря и тезата си, че ако престъпниците са в затвора, са в безопасност, защото там поне остават живи. "Щеше да си е жив и здрав – в затвора, разбира се, но жив и здрав", отбелязва премиерът, по адрес на Борис Борисов.


Той съветва компетентните служби и да проверят делата на застреляния - как са вървели във времето, "как и колко е осъждан, или неосъждан". Правосъдният министър Христо Иванов, от своя страна обещава, че ще бъде проверено какво застреляния е правил покрай оградата на затвора.