Не силните политици, а силните иституции създават промяната, каза Плевнелиев

Росен Плевнелиев

© Надежда Чипева, Капитал

Росен Плевнелиев

В света и особено в нашия регион се изправяме пред различни кризи, но началото на всяка една криза се корени в нарушаването на правилата и погазването на върховенството на закона. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на конференцията на Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 


Плевнелиев определи като проект за мир Европейския съюз (ЕС) и уточни, че мирът не е просто отсъствието на война, а се изразява в спазването на човешките права и на принципа на върховенство на закона. По думите му ЕС ще изгуби посоката си, ако Европейската комисия не съблюдава върховенството на закона и не наказва неспазването на правилата.


"Историята е доказала, че не политиците, които използват сила, а силните институции са тези, които създават промяната. Силните мъже всъщност оказват обратен ефект, защото те обезсилват институциите", заяви Росен Плевнелиев.




Той посочи, че за хората от Югоизточна Европа, които познават добре режима на комунизма, Европа е символ на права, на равенство, свобода и общи правила. Плевнелиев направи съпоставка между посттоталитарното развитие на Полша и Украйна. "Преди 25 г. Украйна беше по-богата страна от Полша, но избра руския модел – олигархична икономика, чийто двигател не са малките и средни предприятия, и без спазване на принципа на върховенство на закона. Полша избра съвършено различен подход, прилагайки смели реформи. Сега Полша е пет пъти по-богата от Украйна благодарение на върховенството на закона и спазването на правилата", заяви президентът. 


Европа не бива да чака кризите да ескалират, защото когато те попаднат в новинарския поток, е късно за действия, призова още българският президент. "Има много примери за това как Европейската комисия действа решително и показа пътя на положителната промяна", отбеляза Плевнелиев и даде за пример Румъния, която е преодоляла институционалната криза и е поела "по правилния път". Президентът припомни и гражданските протести в България срещу назначението на медиен олигарх за председател на ДАНС. "ЕК се вслуша внимателно в призивите на хората и в техните идеи и подкрепи гражданското общество, което е продемократично и проевропейско", каза той.