Lasurit

Yamaha тръгва в света на автомобилите с двуместен автомобил за Европа

Yamaha тръгва в света на автомобилите с двуместен автомобил за Европа

Yamaha тръгва в света на автомобилите с двуместен автомобил за Европа

Реклама Skoda Monte Carlo
Японският мотоциклетен производител Yamaha Motor се готви да стартира производството на двуместен автомобил, който да пусне на пазара в Европа през 2018-а година. Според японците, купувачи на този модел ще са хора замисени за чистотата на околната среда.

Според вътрешна информация, след старта на продажбите в Европа японците ще започнат да предлагат колата в Япония и други азиатски пазари. Yamaha е произвеждала и преди това автомобили, но не собствена разработка - през края на 60-е години на миналия век е правен моделът 2000GT за Toyota Motor Corp.

От Yamaha ще използват като база за развитие на първия си автомобилен модел концепта си за микроавтомобил, наречен Motiv, който беше показан за пръв път на автосалона в Токио през 2013-а година.

Най-популярният двуместен автомобил в Стария континент досега беше моделът ForTwo на поделението на Daimler - Smart. Японският конкурент на Smart ForTwo ще се прави в мощности на японците в Европа, за пускането на които ще бъдат инвестирани "десетки милиарди йени" от Yamaha. От марката, обаче не уточняват локацията на новото си производство, както и пълния размер на инвестицията си.

Серийният модел ще предлага избор между 1.0-литров бензинов мотор или електрозадвижване, според информация на бизнес ежедневника Nikkei. Електродвигателите за втория вариант са разработка на специалиста в жанра Zytek. Електромоторът е с мощност 25 кВт и развива максимални обороти от 15 000/мин. Двигателят е разработен с оглед спестяване на материали, цени и габарит, тежи едва 13 кг, предавателната кутия е 11 кг, а инверторът 7,5 кг.

Концептът Yamaha MOTIV.e беше дело на партньорство между Yamaha и прочутият автомобилен и спортен дизайнер Гордън Мъри /Gordon Murray Design/ и е доста близък "родственик" на разработката на дизайнера, наречена City Car. В него е използвана производствената технология, изобретена от Мъри - iStream, позволяваща постигане на ниски производствени разходи.

Ако проектът се осъществи, то моделът ще е първата крачка на Yamaha в територията на автомобилната индустрия и след нея по всяка вероятност ще видим и други модели, като заричането на японците е да предложат автомобили с отлична управляемост и с традицията на Yamaha да предлага на пазара невероятни в техническо отношение двигатели. Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Бизнес /Business Електромобили Ford GM Tesla

Още един сериозен играч в класа на EV-пикапите - GMC Sierra EV - видео

Апр 26, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Бизнес /Business Renault

Renault Captur facelift: с ново лице и Google

Апр 26, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Audi

Новите Audi A3 и A3 Allstreet - видео

Апр 26, 2024