Игор Марковски предяви претенции към картини, иззети от КТБ

Архивна снимка на Игор Марковски от времето, когато беше водещ на "Всяка неделя".

© Живко Ангелов

Архивна снимка на Игор Марковски от времето, когато беше водещ на "Всяка неделя".

Организаторът на аукциони на предмети на изкуството Игор Марковски предявява претенции към по-голямата част от картините, иззети от затворената Корпоративна търговска банка. Пред Би Ти Ви той заяви, че е оставил  275 картини на отговорно пазене при мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, защото не могъл да намери по-сигурен и достатъчно просторен склад за платната.


Аукционерът заяви, че почти всички картини, иззети от прокуратурата и пренесени в Националния исторически музей, са негово притежание и увери, че има документи за това. Посочи, че едва сега предявява претенцията си, защото бил съветван от адвокатите си да изчака докато не се разбере каква ще е съдбата на банката. 


Марковски допусна, че може да се наложи да съди Цветан Василев, защото договорът му е с него. Освен това платната били застраховани от банкера. 




Веднага след изнасянето на първия транш ценности от банковата централа адвокат на Цветан Василев предупреди, че са иззети без опис и без да е установена собствеността им. От телевизионни репортажи пък се разбра, че сред картините, подарени на Цветан Василев, което е отбелязано с прикрепени към тях картички, е и дар от Марковски.   


Марковски обяснява, че със завещание от дядо си в средата на 80-те  е получил 1263 картини.