Водно бедствие връхлетя Източна България, има жертви (обобщение)

Снимката е архивна.

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивна.

Много общини в Южна и Източна България продължават да са в бедствено положение заради проливните дъждове. Сложна е обстановката в областите Добрич, Варна, Бургас, Смолян, Кърджали. Пътни участъци бяха затворени. 


Армията се включи в спасителните операции в Смолян, където ситуацията е най-тежка. Вицепремиерът Томислав Дончев обобщи пред Би Ти Ви, че вероятно в равносметката от днешните бедствия трябва да бъдат включени пет жертви. Увери обаче, че мобилизацията навсякъде е на ниво – и Гражданска защита, и местните власти и фирми.  


Мъж и 9-годишно дете загинаха, след като се подхлъзнали и паднали в бурните води на река край благоевградското село Илинденци. Мъж и жена са безследно изчезнали след като колата им падна в реката край Девин след неуспешна маневра. Жена е в неизвестност от сутринта в Петрич след като излязла на разходка с кучето си. Вчера загина млада жена след като силен вятър събори дърво върху колата й в Русенско, информира "Фокус". 




Изказвам моите най-искрени съболезнования към близките и семействата на жертвите на водната стихия и ураганните ветрове през изминалото денонощие, написа министър-председателят Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа "Фейсбук". "Всички екипи на Гражданска защита, местните власти и министрите са мобилизирани в засегнатите региони и се работи за стабилизиране на ситуацията", увери премиерът. 


Бургас имаше и силни ветрове. Много улици и мазета са наводнени. Бедствено положение е обявено в най-засегнатите квартали "Лозово" и "Долно Езорово", където са наводнени около 70 къщи. 13 души са евакуирани, съобщава "Дарик". Багери изкопават отводнителни канали в Сарафово и Равнец, за да улеснят оттичането на водата. 


Тежка е ситуацията в Провадия и Дългопол. Областният управител на Провадия е дал разрешение за умишлено скъсване на дигите на два язовира в общината, защото е имало непосредствена опасност за населените места. Река Анадере е преляла, а село Блъсково е наводнено изцяло, като се евакуират жителите му, посочва БНР.


В област Смолян има десетки наводнени сгради. Най-тежка е ситуацията в Смолян и Девин. Язовир Златоград прелива с около 40 см, както и Ерма река. Повишени са нивата на реките Върбица и Арда.


В област Кърджали има преливащи микроязовири. Отворени са и 7 от 9-те изпускателни клапи на язовир Студен кладенец. Обстановката остава тежка, тъй като силните валежи продължават. По думите на областния управител Илия Илиев пред агенция Фокус, почти всички язовири в района преливат през преливниците. За сега ситуацията е под контрол, допълва Илиев.


Преливат и язовирите по поречието на Суха река, съобщава агенция "Фокус". Язовир "Елешница" прелива с 90 куб./м. в секунда. Инж. Станко Станков добави, че във връзка с повишаване нивото на река Камчия е прорязана дясната дига в района на село Сава, за да залива земеделски площи. В язовирите "Тича" и "Цонево" има свободен обем.


Заради валежите от дъжд, сняг и силен вятър, села в областите Пещера, Батак, Велинград и Панагюрище са без електричество. Проблеми с електрозахранването имаше и в област Кюстендил, както и в районите на Перник, Радомир и Бобов Дол.


Частично бедствено положение е обявено и в област Добрич. Машини превантивно разчистват коритото на река Добричка, за да се осигури отток на водата. В ниските части на града има малки разливи.