"Сънданс 2015": големите победители са тийнейджърите

Режисьорът на филма "Me and Earl and the Dying Girl" Алфонсо Гомес–Рехон

© Reuters, Reuters

Режисьорът на филма "Me and Earl and the Dying Girl" Алфонсо Гомес–Рехон

Историята на двама студенти по режисура, които се сприятеляват с момиче, болно от левкемия, е големият победител с наградата на публиката и тази на журито за най-добра драма на 31-я фестивал за независимо кино "Сънданс". Режисьор на филма "Me and Earl and the Dying Girl" е Алфонсо Гомес–Рехон, познат със сериалите "American Horror Story" и "Glee". Филмът съчетава анимация и игра и впечатли с начина, по който не превръща историята в мелодрама.


Това е третата поредна година, в която един филм взима две от топ наградите на фестивала след "Fruitvale Station" през 2013 г., и "Камшичен удар" през миналата година.


Критици направиха паралел на филма с "Малката Мис Съншайн", чийто живот също тръгва от "Сънданс" преди девет години. Филмът беше купен от Fox Searchlight за десет милиона долара. "Me and Earl" го задмина, като стигна 12 милиона при преговорите, и накрая правата му бяха купени също от Fox Searchlight. "Малката Мис Съншайн" спечели "Оскар" и за сценария на Майкъл Арндт, започнал като асистент на Матю Бродерик. В случая режисьорът Алфонсо Гомес-Рехон влиза в киното като асистент на Мартин Скорсезе, Нора Ефрон и Алехандро Иняриту.




Голямата награда на журито за най-добър американски документален филм взе "The Wolfpack", която разказва за шестима братя, тийнейджъри, които в продължение на 17 години са живели в пълна изолация от обществото в малък апартамент в Манхатън. Единственият им прозорец към света са филмите. Гледат "Черният рицар: Възраждане", "Хари Потър" и "Глутница кучета", след което пресъздават сцените им до последния детайл. Режисьорката Кристъл Мозел попада на тях напълно случайно при едно от редките им излизания. През следващите четири години те стават героите на документалния й филм. Сред продуцентите е българката Изабела Ценкова. Правата за филма бяха откупени от Magnolia Pictures.


В категорията за световно драматично кино голямата награда на журито е за Slow West на Джон Маклийн. Филмът, в който участва Майкъл Фасбендер, е за 16-годишно момче, което обикаля Америка през 19 век в компанията на мистериозен пътешественик.


Така темата за живота и света на тийнейджърите взе превес на фестивала. 


За най-добър чужд документален филм беше обявен "The Russian Woodpecker" Режисьор е Чад Грасия и разказва за аварията в Чернобил. 
Церемонията беше водена от комедийната актриса Тиг Нотаро.


Фестивалът приключва днес.

Ключови думи към статията: