Иван Костов: Управляващите да потърсят сила в слабостта на всички останали

Иван Костов

© Красимир Юскеселиев

Иван Костов

Правителството не се ползва с обществено доверие, което да му даде енергия за необходимите успешни реформи и трябва да потърси друг ресурс - слабостта на всички осатанали, между които и опозицията, да търсят решения. Тази теза застъпи в интервю за "Дарик" радио бившият премиер Иван Костов (1997 - 2001 г.).  Той направи аналогия със ситуацията през 1990 г. и при кризата 1996 - 97 г., когато никой не е можел да направи нищо друго и е бил даден ход на много смели реформи.


Костов подчерта, че в България етническата ситуация е много по-лоша, отколкото в развитите страни от ЕС, които също преживяват криза на етническия си модел, защото "политическа партия рекетира държавата винаги, когато нещо не е така, както те го искат, като казва,  че е заплашен етническият мир". 


Костов, който ръководи Лабораторията  за управление на риска към Нов български университет, коментира също, че българската финансова система, икономиката и енергетиката вече са изчерпали ресурса си на "източник на средства за потушаване на крайни политически напрежения и на социални искания", какъвто доскоро са били.  


Бившият премиер предупреди, че след политическите промени в Гърция е много съмнително, че проектът за газова връзка с България ще бъде довършен заради връзките на управляващите там с Кремъл. 

Ключови думи към статията: