С цел повишаване на доверието ще бъде направена преоценка на активите на банките

Владислав Горанов

© Надежда Чипева, Капитал

Владислав Горанов

За да върнат доверието в банковата система, управляващите възнамеряват да инициират преоценка на банковите активи. Това съобщи пред "Дарик" радио министърът на финансите Владислав Горанов.


"За да върнем доверието в банковата система, трябва да се извърши преоценка за качеството на активите на банките и след преценка за това качество да се извършат необходимите корективни действия, ако се налагат", каза министърът. Той препоръча "преди това да се въздържаме да клатим лодката безпричинно". 


В отговор на въпрос как медиите да се ориентират кое е "атака", а кое "информация", министърът поясни, че информацията за състоянието на банките се съдържа в надзорните отчети до БНБ. "Ако човек чете само медиите, може да остане с впечатлението, че има сили, които имат интерес от дестабилизация на България", коментира Горанов и посочи като пример както публикации за енергетиката, така и за банките. Препоръча медиите да разграничават в публикациите си собствениците от банките, защото "само десетина процента от банката са на собствениците, а всичко останало - на българското общество". 




Горанов изрази подкрепа за предложението досегашният подуправител и шеф на управление "Банково" в БНБ Димитър Костов да оглави управление "Банков надзор".  Предишният му ръководител Цветан Гунев беше отстранен от Народното събрание след отнемането на лиценза на КТБ. Предложение за назначаването на Костов преди ден внесе в Народното събрание управителят на БНБ Иван Искров. "Хората, които могат да ръководят тези процеси в България не са безкрайно много, той е доказан професионалист и когато трябва да си подредиш къщата, избираш най-доброто, с което разполагаш", каза министърът.


В същото време за пореден път напомни, че това, че прокуратурата не е намерила основание да повдигне обвинение на управителя Иван Искров, не значи, че той не носи отговорност за това, което се случи в банковия сектор лятото.