Животът на депутатите скоро ще бъде застрахован

Животът на депутатите скоро ще бъде застрахован

© Георги Кожухаров

Администрацията на Народното събрание е обявила обществена поръчка за сключване на застраховка "Живот" за депутатите. Освен 240-имата народни представители, за срок от една година ще бъдат застраховани и 11 служители на парламента. Стойността на обществената поръчка е 46 400 лева, което прави по около 200 лева на депутат, съобщи БиТиВи.


Застраховките обхващат рискове за живота, здравето и телесната цялост, като е предвидено и обезщетение за "злоумишлени действия от трети лица" и битова злополука.


Депутати коментираха пред телевизията, че работата им е рискова и това оправдава сключването на застраховката. "Предвид събитията от миналата година, а и сега отново има подобни събития. Бих казал, че да, рисково е, но в крайна сметка всеки народен представител сам преценява риска и в какво се забърква", казва Филип Попов от БСП.




Съпредседателят на Реформаторския блок коментира кратко: "Много смели реформи в правосъдието предвиждаме и много неприятни неща стават там. Без да драматизираме, ако един депутат си върши работата в една доста бандитска държава, може и да носи риск".


Валентин Касабов от Патриотичния фронт коментира, че всеки живот в България е рисков. "Някои, които влязоха в парламента, си мислеха, че са безсмъртни, оказа се, че не са. Лично мен ако питате, аз не бих приел застраховане. Всеки се ражда с някакъв път, какво ще се случи - главният застраховател решава", допълва той. Народният представител от ГЕРБ Снежана Дукова пък коментира, че рисковете са от всякакъв характер.


Всичко, което трябва да знаете за: