"Ливърпул" измъкна точка от "Арсенал" в 97-ата минута

Шкъртел донесе точката на "Ливърпул" с късен гол

© Associated Press

Шкъртел донесе точката на "Ливърпул" с късен гол

С попадение, отбелязано от бинтованата глава на Мартин Шкъртел в 97-ата минута, "Ливърпул" измъкна равенство 2:2 при домакинството на "Арсенал" в дербито от 17-ия кръг на Висшата лига. 


"Мърсисайдци" бяха на път да запишат самоубийствена загуба, след като доминираха през целия мач и бяха отборът, който създаваше повече голови положения. 


Съставът на Брендън Роджърс поведе в 45-ата минута чрез Фелипе Коутиньо, но минута по-късно Матийо Дебюши изравни, а след почивката Оливие Жиру направи обрат.




"Арсенал" вкара два гола с първите си два точни удара във вратата и беше на път да повтори кошмара на "Ливърпул" от дербито с "Манчестър юнайтед" преди седмица. 


Все пак, въпреки че останаха с десет души заради два изключително глупави жълти картона на резервата Фабио Борини, вицешампионите се добраха до точката в дългото продължение, което беше предизвикано именно от контузията в главата на Шкъртел. 


"Ливърпул" измъкна точка в края, но с оглед на целия мач трябва да съжалява, че не взе три. Липсата на класа при завършващия удар обаче попречи това да се случи.


Шкъртел отбелязва изравнителния гол в 97-ата минута

© Reuters

Шкъртел отбелязва изравнителния гол в 97-ата минута


Първото полувреме премина изцяло под доминацията на "Ливърпул". "Мърсисайдци" започнаха доста амбицирано и почти не даваха притежанието на топката на съперника - 75% в първите двадесет минути и 65% до почивката. 


В първите 45 минути гостите нито веднъж не застрашиха вратата на Брад Джоунс. Венгер подходи по-предпазливо, но и възпитаниците му имаха доста проблеми с изнасянето на топката срещу агресивната преса на "Ливърпул".


Отборът на Брендн Роджърс обаче трудно стигаше до чисти положения въпреки огромното си игрово преимущество. Все пак такива пред вратата на Войчех Шчесни имаше. 


В третата минута Стивън Джерард получи шанс да стреля от свободен удар на отлична позиция, но изстрелът му премина над вратата. 


Лазар Маркович беше много активен по лявото крило, но пробивите му не успяваха да завършат с подаване. Коутиньо също получаваше доста свободно пространство в центъра, но извеждащите му пасове не стигаха до Рахим Стърлинг. 


Лалана напомни за периода си в "Саутхемптън" с хубаво влизане вляво от вратата, но силния му изстрел с левия крак премина над гредата. В 30-ата минута Лалана подаде към Коутиньо, който опита удар от дистанция, но твърде слаб. 


В 35-ата минута се откри най-чистата възможност за "Ливърпул" от началото на мача. Отбраната на "Арсенал" не успя да изчисти топката след статично положение, а Маркович се измъкна сам срещу Шчесни. Сърбинът обаче стреля в тялото на вратаря от близко разстояние. 


Четири минути по-късно отличен пробив на Стърлинг завърши с подаване вляво към Маркович, който беше напълно непокрит. Той опита фалцов удар от движение, но го направи доста неточно. 


Все пак в 45-ата минута "Ливърпул" стигна до попадение. Джордан Хендерсън влезе от дясното крило към центъра и подаде към Коутиньо, който финтира Пер Мертезакер и технично насочи топката в далечния ъгъл. С помощта на гредата тя се озова в мрежата. 


"Мърсисайдци" обаче изгубиха по-изключително глупав начин аванса си само минута по-късно. Алексис Санчес центрира от свободен удар, а отбраната на "Ливърпул" два пъти не успя да изчисти с глава. Фламини я върна във вратарското поле и на два метра от голлинията Дебюши засече с глава. Топката рикошира в Шкъртел и стана неспасяема за вратаря Джоунс. 


Това беше първият точен удар на "Арсенал" в мача и последното докосване до топката за първото полувреме. 


Шкъртел получава медицинска помощ, след като беше настъпен по главата от Жиру

© Reuters

Шкъртел получава медицинска помощ, след като беше настъпен по главата от Жиру

Ситуацията в известна степен се повтори и през втората част. "Ливърпул" имаше инициативата и създаде три добри възможности за гол до 62-ата минута, но вместо да поведе, допусна гол при първия точен удар към вратата на Джоунс след почивката. 


В 48-ата минута блокирана топка след опит за удар на Джерард попадна в Коутиньо, но той стреля неточно. В 50-ата минута Жиру стъпи върху главата на Шкъртел и няколко минути не се игра, за да бъде превързан защитника. 


В 60-ата минута Коутиньо изведе вляво Маркович, който центира по земя. Топката се отби в крака на бранител и стана много удобна за Лукаш, но и той не намери очертанията на вратата от границата на наказателното поле. 


Две минути по-късно Лалана изведе Стърлинг зад защитата. Той си помогна с ръка, за да се измъкне от Шчесни, което остана незабелязано от рефера. Стърлинг избяга вдясно, но центрира перфектно за Джерард. Капитанът обаче стреля неточно с глава. 


"Арсенал" вкара два гола с два точни удара

© Reuters

"Арсенал" вкара два гола с два точни удара


В 64-ата минута "Арсенал" се възползва от първата си много качествена атака. Жиру изведе вдясно Касорла. Испанецът напредна и центрира по земя към френския нападател, който от границата на вратарското поле я изпрати с левия крак в мрежата. 


В следващите минути играчите на "Ливърпул" отправиха редица далечни удари от добри позиции пред Шчесни, но те или бяха неточни, или се отбиваха в бранителите и след това не представляваха проблем за полския вратар. 


В 75-ата минута Фабио Борини вместо Маркович, а шест по-късно на терена се появи Рики Ламбърт на мястото на Коло Туре. Арсен Венгер пък извади Жиру, за да насити халфовата линия с Франсис Коклен. 


В 87-ата минута Стърлинг направи добър пробив и центрира към Борини, който стреля с глава, но Шчесни спаси. Минута по-късно Борини опита и удар по диагонала. Той обаче беше от малък ъгъл и не затрудни вратаря на "Арсенал". 


В първата от деветте минути добавено време Шчесни отказа и Стърлинг след удар по диагонала. Минута по-късно Борини беше изгонен с втори жълт картон заради високо вдигнат крак, след като две по-рано получи първия за гневна реакция към страничния рефер. 


И с човек по-малко обаче "Ливърпул" продължи да натиска и стигна до изравнително попадение в 97-ата минута. Лалана центрира от ъглов удар и с превързаната си глава Шкъртел прати топката във вратата. 


В 99-ата минута "Арсенал" стигна до третия си точен удар в мача, който беше на Санти Касорла от дистанция, но Джоунс спаси. В крайна сметка тактиката на Венгер да вкара повече хора в дефанзивен план се оказа много грешна, още повече при числено предимство, и "Арсенал" записа шесто равенство през сезона. 


Равенството изкачи "Ливърпул" от 11-а на 10 позиция за сметка на градския съперник "Евертън". Червените имат 22 точки, докато "Арсенал" е на шеста позиция с 27. Топ 4 се затваря от "Уест хем" с 31. 

Ключови думи към статията: