Епизод пореден: Бареков напусна коалицията "България без цензура"

Николай Бареков

© Надежда Чипева, Капитал

Николай Бареков

Размяната на изказвания и писма през медиите на политиците от "България без цензура" продължава със заявката, че Николай Бареков ще напусне ръководните органи на коалицията, която дори вече не съществувала, защото била само с предизборни цели.


Първо в събота Бареков заяви, че оттегля подкрепата си от депутатите на коалиционните си партньори, след това заплаши, че същата съдба ще имат и шестимата народни представители от неговата партия. Тези изказвания доведоха до гневно писмо на парламентарната група, която се казва "Български демократичен център", че искат от тяхно име вече да говори Любен Дилов, който е председател на "Гергьовден" - също част от коалицията.


Почти веднага след това последва писмо до медиите от Бареков, че партията му не стои зад информациите за подкрепа на Закона за МВР и пенсионната реформа. Според него това е "пасквил от самозван имейл адрес, в което се твърди, че Любен Дилов-син става говорител на групата, а реформите в МВР и пенсионната политика "плаха стъпка в правилната посока". И-мейлът, от който "Дневник" получи писмото, което не е опровергано от посочените за автори, е [email protected]. Добавени са и контакти на пресаташетата на парламентарната група.




"Ако депутатите, избрани с гласовете на "България без цензура", подкрепят закона за МВР, те трябва да излязат и да го заявят публично", призовава народните си представители Бареков и добавя, че всеки, който "даде гласа си за закона на Цветанов става част от управляващото мнозинство без някой да го е поканил официално". По думите му, ако отговорът е да, то те са наредили "да получават трохите от трапезата на четворната коалиция, по подобие на пета колона, на която да се разчита за приемане на най-антинародните, непопулярни и непрестижни закони в това Народно събрание".


По информация, разпространена в медиите, в петък депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова е посетила стаята на на депутатите от "Български демократичен център", за да ги убеди да подкрепят спорните поправки за пенсионнните осигуровки. В крайна сметка трима от тях - от партия ЛИДЕР на бизнесмена Христо Ковачки, гласуваха заедно с ГЕРБ и ДПС.


Според Бареков коалицията "България без цензура" е била предизборна и вече не съществувала след формирането на парламентарната група. След това добавя, че ще се оттегли като председател на председателския съвет.


В коалицията, с която Бареков се яви на избори, се включиха неговата партия "България без цензура", ЛИДЕР на Ковачки и Земеделският народен съюз. В момента парламентарната група, която се казва "Български демократичен център", има общо 14 депутати - шестима от формацията на Бареков, петима от ЛИДЕР, двама от Земеделския съюз и Росен Петров, който напусна "България без цензура", но остана в групата. Освен това, в съюза влизат още и "Гергьовден", Съюзът на свободните демократи на Стефан Софиянски, БДС – Радикали и Партията на българските жени, които нямат депутати.

Ключови думи към статията: