Обама: Путин не прилича на някой, който е надиграл мен или САЩ

Обама: Путин не прилича на някой, който е надиграл мен или САЩ

© Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама отхвърли критиките, че е бил надигран от Владимир Путин, и заяви, че в момента руският президент е притиснат от "огромното свиване на икономиката" заради кризата в Украйна. Обама направи коментара в интервю за Си Ен Ен, цитирано от "Ройтерс".


"Точно сега той (Путин – бел. ред.) е принуден да се справя със срива на собствената му валута, с тежката финансова криза и огромното свиване на икономиката. Той съвсем не прилича на някой, който е надиграл мен или САЩ", казва американският президент в отговор на тезата, че Путин е "гросмайсторът по шах и е надиграл Запада и Обама".


В интервюто Обама коментира и размразяването на отношенията между САЩ и Куба. Той отхвърли критиките, че е направил реверанс пред диктатори, като заяви, че опитите през последните 50 години режимът на Кастро да бъде свален с изолация са били без резултат. "Като се ангажираме, получаваме шанс да влияем върху събитията в момент, когато се извършва смяна на поколенията в тази страна", каза Обама, според когото тази възможност не бива да бъде пропусната.




Попитан за хакерската атака срещу "Сони пикчърс", за която Вашингтон обвинява Северна Корея, Обама съобщи, че се обмисля комунистическата страна да бъде върната в списъка със страните, подкрепящи тероризма. Северна Корея беше извадена от списъка през 2008 г., когато администрацията на президента Буш преговаряше за ядреното й разоръжаване. По думите му атаката е "много скъп" пример на "кибервандализъм". Все пак Обама посочи, че преди да се реши какви стъпки да се предприемат по отношение на Северна Корея, американските власти ще проучат всички факти.


Обама каза още, че ще направи всичко по силите му за затварянето на центъра за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо, като обясни, че той е безумно скъп и против американските ценности. Обама бе обещал Гуантанамо да бъде затворен още преди шест години, но не успя главно заради пречки от страна на Конгреса, припомня "Ройтерс".