Вече Любен Дилов ще говори от наше име, съобщиха депутатите на Бареков

Вече Любен Дилов ще говори от наше име, съобщиха депутатите на Бареков

© Юлия Лазарова

След като Николай Бареков свали доверието си от депутатите на коалиционните си партньори и заплаши шестимата избрани от неговата партия със същата съдба, сега парламентарната група "Български демократичен център" се отрече от Бареков и избра за свой говорител Любен Дилов. В съобщение до медиите, подписано както от групата, така и от партиите в коалицията "България без цензура", пише, че решението е взето на общо заседание днес.


Причината да изберат за свой говорител Дилов, който е председател на "Гергьовден" - част от съюза, е, че "през последните два месеца председателят на партия "България без цензура" господин Бареков зачести с изявления от името и вместо парламентарната група". Те припомнят, че коалицията се ръководи от коалиционен съвет и взима колективно и равнопоставено общи решения, които занапред ще огласява през говорителя си и през ръководството на парламентарната си група, когато тези решения засягат законодателната дейност. "Ние не оспорваме правото на г-н Бареков  на лично мнение, просто той не говори от наше име", добавя се в съобщението.


Те са решили през февруари 2015 г. да свикат общ делегатски форум на партиите, съставляващи коалицията БДЦ, на който да бъдат препотвърдени приоритетите от предизборната кампания и да бъдат очертани правилата и критериите за разширяване на съюза преди местните избори.




Заради критиките на Бареков, че депутатите са се държали като опозиция на правителството, народните представители отговарят: "Не смятаме за нужно да повтаряме непрестанно, че сме опозиция на управляващата в момента коалиция, при положение че заявихме това още по време на консултациите с ГЕРБ за съставяне на парламентарно мнозинство и го доказахме нееднократно при последвалите гласувания на кабинет и бюджет." И добавят: "Потвърждаваме отново, че сме готови да подкрепяме необходимите реформи, въпреки че в бюджет 2015 те са несравнимо по-малки спрямо дадените предизборни обещания."


Те смятат реформите, които управляващите са заявили в съдебната система, МВР и пенсионната политика, за някаква, макар и плаха стъпка в правилната посока.


Накрая народните представители призовават Бареков да спазва правилата на коалицията, които самият той е подписал. "Желаем на всички светли рождественски празници, доброта, прояснение на ума и вразумление. Пожелаваме на всички и най-вече на себе си през следващата година да мислим и произнасяме  по-често "ние" вместо "аз".


В коалицията, с която Бареков се яви на избори, се включиха неговата партия "България без цензура", ЛИДЕР на Ковачки и Земеделският народен съюз. В момента парламентарната група, която се казва "Български демократичен център", има общо 14 депутати - шестима от формацията на Бареков, петима са от ЛИДЕР, двама са от Земеделския съюз и Росен Петров, който напусна "България без цензура", но остана в групата.