Гьоргъл стана най-възрастната победителка, Вон се размина с рекорда

Гьоргъл спечели седма победа в кариерата си

© Associated Press

Гьоргъл спечели седма победа в кариерата си

Елизабет Гьоргъл стана най-възрастната победителка в историята на Световната купа по ски алпийски дисциплини. 33-годишната австрийка триумфира в последния дамски старт за 2014 г., който беше в дисциплината супергигантски слалом.  


Линдзи Вон пък пропусна възможността да изравни още преди Нова година рекорда на Анемари Мозер-Прьол за най-много победи в Световната купа. 30-годишната американка остава с 61 спечелени състезания, след като не завърши заради падане. 


Вон, която вчера спечели в спускането, днес водеше на междинните контроли и се движеше към 62-ата си победа, но загуби баланс и падна. За щастие тя се размина без травми. "Лакътят ми е малко посинял, но няма нищо сериозно", заяви американката. 


Вон водеше на междинните контроли, но падна

© Associated Press

Вон водеше на междинните контроли, но падна



Гьоргъл, която през февруари ще навърши 34 години, спечели надпреварата във френския зимен център Вал д'Изер след страхотна битка със сънародничката си и носителка на Световната купа за миналия сезон Ана Фенингер. 


"Мотивацията ми е същата, каквато беше и на младини. Разбира се, имах и трудни периоди, но все още съм гладна за победи и затова продължавам да карам", заяви победителката след финала. 


Гьоргъл измина 2-километровата дистанция за 1:25.42 мин и изпревари Фенингер с 0.05 сек. Тина Мазе от Словения допълни подиума с време 1:25.55 мин.


Гьоргъл вече има седем победи в кариерата си. Първата беше през 2008 г., а цели три дойдоха през 2014 г. 


В генералното класиране за Световната купа води Мазе с 656 точки, следвана от Фенингер с 407. Вон е трета с 312.