Skoda Monte Carlo

Toyota се връща във WRC?

Дек 20, 2014
Toyota се връща във WRC?

Toyota се връща във WRC?

Реклама Nissan X-Trail
Слухове за връщането на Toyota в световния рали-шампионат циркулират не от вчера, като се очакваше това да стане заедно с връщането във WRC на VW. Не се получи, но Toyota не спира с тестовата си програма на рали-болида си Yaris WRC. Тази зима, например, е предвидена широка тестова програма за колата в Скандинавия. Освен това, представители на японската марка не пропускат нито едно заседание на FIA свързано с бъдещето на световното рали. Но за съжаление, досега няма официална позиция по въпроса и едва ли колите на Toyota ще стартират в някое състезание догодина.

Ако искат наистина да влязат отново в рали-шампионата, това не бива да става по-късно от 2017-а, когато ще влезе в сила нов технически регламент. Също така не е твърдо решено рали-бегачката да бъде именно Yaris WRC, има вариант японската рали-острилка да се развие на базата на модела Corolla. Окончателното решение зависи от новия регламент в който ще се изяснят колите и моторите допустими във WRC.

Toyota дори и днес има готов не само рали-автомобил в лицето на Yaris WRC, но и 1,6-литров турбодвигател, който в момента е глобален за автомобилния спорт. Именно бензиновите турбо-мотори с ходов обем 1,6 литра се използват сега в основните световни шампионати - Формула 1, WRC и WTCC.

Не бива да се забравя и още една много сериозна причина за завръщането на японците в рали-спорта. Toyota е сред най-титулованите марки в историята на световния рали-шампионат. Японската марка е трикратен шампион при производителите - два пъти с Toyota Celica и един път с Corolla WRC, а зад воланите на моделите Toyota Celica GT-Four и Toyota Celica Turbo 4WD световно известни пилоти са ставали четири пъти индивидуални шампиони. Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Мотоциклети Спорт

Yamaha реорганизира спортната си дейност

Апр 18, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Спорт Aston Martin Ford Honda

Формула 1: Honda ще преследва титлата с Aston Martin през 2026 г.

Апр 17, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Спорт Peugeot

6-ТЕ ЧАСА НА ИМОЛА: PEUGEOT 9X8 2024 готов за състезателния си дебют

Апр 16, 2024