Максималният осигурителен доход за 2015 г. предизвика хаос в парламента

Делян Добрев, чието предложение за запазване на максималния осигурителен доход от 2 400 лв. бе прието от Народното събрание.

© Юлия Лазарова

Делян Добрев, чието предложение за запазване на максималния осигурителен доход от 2 400 лв. бе прието от Народното събрание.

Объркване настана в пленарната зала по време на второто четене на бюджета за държавното обществено осигуряване, след като изненадващо депутатите гласуваха запазване на максималния осигурителен доход за догодина на 2 400 лв. В последствие депутатите отмениха решението си и гласуваха стойността, предвидена в бюджетните разчети и по плана за поетапно вдигане на стойностите в осигурителната система - 2 600 лв.


Предложението максималният осигурителен доход да остане 2 400 лв. е било внесено от депутата на ГЕРБ Делян Добрев след заседанието на парламентарната комисия. То беше прието със 108 гласа "за", 42 "против" и 30 въздържали се. В последствие председателят на Народното събрание Цецка Цачева обясни, че то изобщо не е трябвало да бъде допуснато за гласуване. Мая Манолова и други депутати от БСП обявиха случващото се в пленарна зала за противоконституционно, като Цачева каза, че вероятно Конституционният съд ще се произнесе.


От левицата веднага обявиха решението за продиктувано от собствена изгода и ощетяващо планирания бюджет с 60 милиона лева, и призоваха мнозинството незабавно да се поправи. След кратка почивка и поредица от процедури за прегласуване, депутатите се изясниха, че остава първоначалният текст на комисията, който вдига тавана на осигурителния доход до 2600 лв. през 2015 г.




Със същата точка парламентът направи компромис със спорния осигурителен доход за земеделците и тютюнопроизводителите. Той става 300 лв. от 2015 г.,  вместо предвидените първоначално 420 лв. След възражения от депутатите от ДПС и БСП на първо четене и в комисия, се стигна до компромисната сума от 300 лв. на месец, като досега земеделците се осигуряваха на 240 лв.


Решението на парламента бе приветствано от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). От организацията припомниха аргументите си, че при евентуално увеличение ще бъде нанесен удар на най-иновативните и модерни индустрии, които в момента движат икономиката на България. Позицията бе подкрепена и от от Българската асоциация по информационни технологии, Камарата на строителите в България, Българската асоциация на софтуерните компании и банковия сектор.


"Общите ни усилия се увенчаха с успех, за което благодарим на партньорите от изпълнителната и законодателната власт. Започваме веднага консултации, заедно с Министерството на финансите, да отвържем минималната работна заплата като елемент от фиска", се посочва в съобщение на КРИБ.